India: Zuster vermoord na actievoeren tegen kolenmijnen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag 15 november de Indiase zuster Valsa (53) in haar huis met pistoolschoten vermoord...
20111711_India01

Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag 15 november de Indiase zuster Valsa (53) in haar huis met pistoolschoten vermoord, meldt haar familie.

De zuster had de laatste tijd talrijke bedreigingen ontvangen vanwege haar protest tegen de kolenmijnen in de regio Dhumka in Oost-India. De vermoedelijke daders zijn leden van de lokale maffia die belangen hebben in de mijnen. Valsa behoorde tot de Zusters van Liefde van Jezus en Maria.

‘Met leven betaald’

"Zuster Valsa heeft in de strijd voor de armen en weerlozen tegen de belangen van de machtige kolenmaffia met haar leven betaald", zei Bisschop Julius Marandi van Dhumka die de uitvaart leidde. Hij sprak over "een groot verlies voor de Kerk" en zei geschokt te zijn door de gewelddadige dood van de zuster. Marandi vindt dat "er naar gerechtigheid gestreefd moet worden voor de armen en zwakkeren voor wie de zuster opkwam". Ook pleitte hij voor "betere mensenrechten, rechtvaardigheid en hoop voor deze mensen". Verder zei de Bisschop dat het werk voor zij die geen stem hebben door moet gaan en dat "het bloed van de zuster de missie van de Kerk in India" versterkt en vernieuwt.

Inzet

Pater Tom Kavala s.j., die meer dan 15 jaar met de zuster samenwerkte, vertelde hoe de zuster zich inzette voor de bevolking in de mijngebieden. "De zuster richtte organisaties op om de onteigening van grond door de machtige kolenlobby te stoppen. Ook hielp zij mensen die schade hadden geleden schadevergoedingen te verkrijgen. De kolenbaronnen dienden regelmatig klachten in bij de overheid waardoor vele van haar helpers in de gevangenis belandden."

 

(Bron: KN/AsiaNews)

(Foto: AsiaNews)