India: "We zullen het christendom uitroeien!"

woensdag, 28 oktober 2015
Nieuws
Terwijl de Indiase christenen komende zondag de bloedige pogroms van 2008 herdenken heeft een fundamen­talis­tische parlemen­tariër opgeroepen het christendom...
20100823karnataka01

Terwijl de Indiase christenen komende zondag de bloedige pogroms van 2008 herdenken heeft een fundamentalistische parlementariër opgeroepen het christendom "uit te roeien", meldt AsiaNews. Prahlad Remani, parlementariër voor de nationalistische hindoe Bharatiya Janata Party (BJP) in de deelstaat Karnataka, verklaarde vorige week niet te zullen rusten voor het christendom is uitgeroeid.

Toename incidenten

Sinds de BJP er in 2008 aan de macht kwam heeft de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC) 200 incidenten van antichristelijk geweld geregistreerd. Het laatste deed zich op 15 augustus voor in Mandya, toen twee protestantse geestelijken werden aangevallen door hindoe-extremisten om vervolgens door de politie te worden gearresteerd.

Prahlad Remani had tijdens onafhankelijkheidsdag op 15 augustus opgeroepen "waakzaam te blijven over de verspreiding van het zaad van het christendom". Hij noemde het de plicht van iedere gelovige "zowel hindoes als iedere andere, het onkruid van het christendom uit te roeien."

Instemming

GCIC-voorzitter Kavinkalath Sajan George heeft onmiddellijk gereageerd op de uitspraak. "Als de gekozen leden van het parlement dergelijke opruiende toespraken dulden die bedoeld zijn om de onderlinge harmonie te verstoren en wantrouwen te kweken, wat moeten we dan verwachten van de lage elementen die hun stilzwijgende steun genieten voor de uitvoering van deze dreigementen en geweld plegen tegen de kwetsbare christelijke minderheid?"

De resultaten zijn voor iedereen te zien, aldus George. "Het aantal antichristelijke incidenten is opgelopen tot 200". Het jongste incident betreft de verstoring door hindoe-militanten van een protestantse kerkdienst op Onafhankelijkheidsdag.

De politie was snel ter plaatse, maar arresteerde de twee dominees en tien kerkgangers. De laatsten mochten na enige tijd gaan, maar beide geestelijken zijn in bewaring gesteld wegens zieltjeswinnerij.

Bisschoppen

Om nieuwe opruiende toespraken te voorkomen heeft aartsbisschop Bernard Morasvan Bangalore de gouverneur, ministers en parlementariërs van de deelstaat opgeroepen in te grijpen wanneer vijandige of denigrerende taal tegen andere godsdiensten wordt geuit. De ongeveer één miljoen christenen in Karnataka vormen een kleine minderheid tegenover de totale bevolking van 53 miljoen.

Komene zondag houdt de katholieke Kerk in India een "Dag voor de Indiase Martelaren" ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het religieuze geweld dat in augustus 2008 uitbarstte in de deelstaat Orissa.

De bisschoppen hebben ook andere christelijke gemeenschappen opgeroepen deel te nemen aan de herdenkingen. Het doel is niet om mensen heilig te verklaren maar om degenen te eren die vermoord zijn en zij die "hun lijden dragen als offer". 

Een massale deelname zou ook het publieke bewustzijn van de anti-christelijke pogroms in Orissa kunnen vergroten en de inspanningen kunnen bevorderen om de schuldigen voor de rechter te dagen. (Bron: AsiaNews)