India: Twijfels rond onderzoek christenvervolging

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christelijke leiders in de Indiase deelstaat Orissa hebben weinig vertrouwen in het onderzoek van HT Sangliana, vice-voorzitter van de Nationale Commissie voor...
20100914orissa01

Christelijke leiders in de Indiase deelstaat Orissa hebben weinig vertrouwen in het onderzoek van HT Sangliana, vice-voorzitter van de Nationale Commissie voor Minderheden (NCM).

Sangliana moet van de federale overheid onderzoek doen naar de huidige leefsituatie van de Christenen in Orissa, twee jaar nadat er ruim een half jaar lang gewelddadige pogroms tegen christenen plaatsvonden.

Rooskleurig beeld

De christelijke leiders zijn bevreesd dat de deelstaatautoriteiten de feiten zullen censureren om een rooskleurig beeld van de situatie te schetsen. Ook bestaat de angst dat de onderzoekscommissie weg gehouden zal worden uit dorpen waar Christenen nog steeds het slachtoffer zijn van Hindoe-extremisten.

Gesprek

Sangliana begint deze week met zijn tweedaags onderzoek in het zwaarst getroffen district Kandhamal. Om inzicht te krijgen in de situatie heeft de commissie onder anderen gesproken met Mgr. Raphael Cheenat, Aartsbisschop van Cutthak-Bhubaneswar, die heeft veel twijfels over het nut van het bezoek.

"De regering van Orissa probeert de federale regering een ‘rooskleurige beeld’ van de huidige situatie in Kandhamal voor te houden. Maar de echte problemen van de mensen in de wijken, hun lijden, zijn niet bekend bij het publiek", aldus de Aartsbisschop.

Mgr. Cheenat benadrukt dat de commissie vooral zelf op onderzoek moet gaan in de gebieden waar de slachtoffers van de pogroms leven. "Alleen op die manier kunnen ze een objectief verslag te schrijven voor de federale overheid", voegde hij eraan toe.

Niet nieuw

Een paar dagen geleden drong een priester van zijn bisdom, Ajay Kumar Singh, er bij Sangliana op aan "de getroffen dorpen te bezoeken en met de slachtoffers en overlevenden van het lokale geweld te spreken". Anders, "vrezen wij dat de autoriteiten net als in het verleden een bezoek hebben georganiseerd waarbij niet de getroffen gebieden worden aangedaan, maar alleen de districtshoofdstad Phulbani."

In 2007 en 2008 doodden Hindoe-extremisten 93 mensen. 6500 woningen, meer dan 350 kerken en 45 scholen werden geplunderd en in brand gestoken.

Door het geweld sloegen 50.000 mensen op de vlucht de bossen in. Terwijl velen nog steeds in vluchtelingenkampen leven zijn vele teruggekeerden gedwongen over te gaan tot het hindoeïsme.

Ongestraft

Tegelijkertijd zijn de meesten van de daders van de misdaden nog steeds op vrije voeten. Bedreigingen en discriminatie hebben tot dusver getuigen van het geweld het zwijgen opgelegd die voor een rechtbank in Kandhamal moesten verschijnen. (Bron: AsiaNews)