India: Steeds meer geweld tegen christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het toenemende geweld tegen christelijke geeste- lijken in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh is een bron van groeiende zorg. Dat zegt Sajan George, voorzitter van...
20140203_india01

Het toenemende geweld tegen christelijke geestelijken in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh is een bron van groeiende zorg. Dat zegt Sajan George, voorzitter van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC). "Er is geen enkele reden voor deze daden van geweld. Met het excuus de "bekeringen te stoppen" is het gericht tegen de gemeenschap, aldus George tegenover AsiaNews.

Volgens hem moet zowel de federale- als de deelstaatregering de hindoe-fundamentalistische Hindoe Vahini aanpakken. Die is verantwoordelijk voor verschillende aanvallen van de afgelopen maanden. Ook de Nationale Commissie voor de Mensenrechten moet in actie komen, aldus George.

Twee weken geleden arresteerde de politie drie leden van de groep, die verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op een protestantse geestelijke in Nalgonda, dominee Sanjeevulu te.

Afgelopen weken vielen extremisten ook andere protestantse geestelijken aan. In januari werd dominee Christopher Talla aangevallen in het dorp Munugode en zijn collega Gajjala Neeladri Pal onderging hetzelfde lot in Ipparthi.

In december viel een groep extremisten een baptistenkerk in Narketpally binnen en werd voorganger Nama Mozes zonder enig bewijs beschuldigd van bekeringen onder dwang.

In dezelfde maand werd ook dominee Prabhudass (foto) in elkaar geslagen en voor dood op straat achtergelaten.

Volgens Saja George is onmiddellijke actie is noodzakelijk, "vooral met het oog op de komende algemene verkiezingen. Deze groepen zijn in staat tot nog gewelddadiger optreden tegen christelijke gemeenschappen om hindoe kiezers op te jutten. Dergelijke niet-uitgelokte aanvallen bedreigen morele autoriteit en de seculiere aard van India", aldus de GCIC-voorzitter.

Bron: AsiaNews, foto: heavensfamily