India: seminarierector vermoord

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Kardinaal Oswald Gracias: "Laat ons niet de hoop verliezen. Laten we niet toestaan €‹€‹dat pater Thomas zijn bloed voor niets gegeven heeft. Moge zijn martelaarschap...
04042013_India01

"Laat ons niet de hoop verliezen. Laten we niet toestaan €‹€‹dat pater Thomas zijn bloed voor niets gegeven heeft. Moge zijn martelaarschap kracht en sterkte brengen aan zijn studenten en nieuwe roepingen tot het priesterschap wekken."

Met die woorden heeft kardinaal Oswald Gracias zich tot de Indiase katholieken gericht naar aanleiding van de moord op pater K.J. Thomas Thayil sdb, rector van het Pauselijk St.-Petrusseminarie in Bangalore in de deelstaat Karnataka. Hij werd in de Paasnacht door onbekenden vermoord. Komende zaterdag wordt hij in zijn geboortedorp in de buurt van Kottayam (Kerala) begraven.

Op dit moment is het onderzoek door de politie nog in volle gang. Over de daders of motieven tast men nog in het duister. Volgens sommige bronnen zou de 65-jarige priester met stenen zijn doodgeslagen.
Studenten en medewerkers van het seminarie zijn in diepe rouw. Zij beschrijven de priester, die al dertig jaar in verschillende functies aan het seminarie verbonden is, als een "een bescheiden en goedhartig man." De salesiaan stond verder bekend vanwege zijn vroomheid en eruditie.

Kardinaal Gracias, voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie, wil dat de hele Kerk in India reageert "op de pijn en het leed veroorzaakt door de vreselijke moord op pater Thomas." Wat hem betreft is de moord op de geestelijke een eerbetoon aan het priesterschap. "Wij priesters zijn geroepen om ons leven te geven voor de mensen, toegewijd om, indien nodig, tot op de dood en dit is wat er gebeurd is met pater Thomas."

"In de Chrismamis, herinnerde paus Franciscus ons priesters eraan dat we altijd herders moeten zijn "met de geur van schapen, als herders onder uw kudde, vissers van mensen". Een priesterleven is kwetsbaar en de vervulling ervan ligt alleen in het dienen van anderen."

‘studenten hielden van hun rector, pater Thomas", aldus de kardinaal. "Zelfs nu hij dood is zal hij seminaristen blijven inspireren om hun leven te wijden aan Jezus. Zelfs in de dood geeft pater Thomas een krachtig getuigenis, dat de dood en de opstanding van onze Heer verkondigt."

Hoewel de deelstaat Karnataka berucht is vanwege antichristelijk geweld, is nog onduidelijk in welke hoek de daders gezocht moeten worden. Volgens sommigen was de werkkamer van de priester volledig doorzocht, maar waren zijn laptop en andere elektronische apparatuur achtergelaten. Andere bronnen wijzen naar etnische spanningen en de eis van een bepaalde groep dat het seminarie alleen voor en door streekeigen mensen open zou moeten staan. Die zou zich verzetten tegen de "dominantie" van Tamils, afkomstig uit de deelstaat Kerala, waar de christenen het sterkst vertegenwoordigd zijn.

Bron: AsiaNews/DBBangalore (foto)