India: Premier negeert getroffen christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Premier Naween Patnaik van de Indiase deelstaat Orissa heeft tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen district Kandhamal met geen woord gerept over de golf van antichristelijk geweld.
orissa-violence-200-x-125

Premier Naween Patnaik van de Indiase deelstaat Orissa heeft tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen district Kandhamal met geen woord gerept over de golf van antichristelijk geweld.

De premier lanceerde een nieuw gezondheidsprogramma in het district en bezocht verschillende plaatsen die afgelopen jaar het toneel waren van geweld tegen christenen.

Hoewel het de tweede keer was dat Patnaik het district voor de tweede keer bezocht noemde hij niet een keer de moeilijke situatie waar de christenen zich in bevinden. Een groot aantal van hen kan nog altijd niet terugkeren naar hun dorpen waar zij uit verdreven zijn. Ook worden zij voortdurend door fundamentalistische hindoe’s bedreigd.

Father Dibakar Parichha van het bisdom Cuttack-Bhubaneswar noemt het zwijgen van Patnaik des te ernstiger omdat hij Kandhamal bezocht aan de vooravond van de Internationale dag tegen het Geweld. "De premier zou iets hebben kunnen zeggen over vrede en verzoening waar wij zo"n behoefte hebben. Hij had de christenen ook een hart onder de riem hebben kunnen steken door te zeggen dat de overheid aan hen denkt", aldus de priester. Namens het bisdom volgt hij de rechtszaken die de getroffen christenen hebben aangespannen.

Prasan Biso, een 45-jarige katholieke mensenrechtenactivist, is bitter over Patnaiks opstelling. "Hij heeft geen word gezegd. Dat betekent dat de overheid ons vergeten is." Deobhanja Pradhan drukt zich wat krachtiger uit. Hij ondervond het geweld aan den lijve en kan nog altijd niet terugkeren naar zijn dorp. Volgens hem getuigt het zwijgen van de premier "van de typerende houding van de deelstaatregering tegenover de christenen."

Bron: KN/AsiaNews