India onderzoekt geweld Orissa

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Indiase regering heeft de Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC) opdracht gegeven de golf van antichristelijk geweld in de deelstaat Orissa te onderzoeken. Afgelopen week is een zevenkoppige onderzoeksdelegatie naar de deelstaat afgereisd, meldt Asia
20081114india

De Indiase regering heeft de Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC) opdracht gegeven de golf van antichristelijk geweld in de deelstaat Orissa te onderzoeken. Afgelopen week is een zevenkoppige onderzoeksdelegatie naar de deelstaat afgereisd, meldt AsiaNews. Er zijn inmiddels gesprekken geweest met slachtoffers, politieambtenaren en andere functionarissen.

Volgende week zal het onderzoeksteam doorreizen naar andere deelstaten waar zich ook antichristelijk geweld heeft voorgedaan. Daarbij zijn alleen al in Orissa officieel 38 mensen omgekomen. Enkele hoge functionarissen hebben echter getuigd dat er minstens 500 mensen zijn omgekomen. Van de 50.000 vluchtelingen verblijven er nog 10.000 in vluchtelingenkampen.

Deze week werd ook duidelijk dat weliswaar de meeste vluchtelingen naar hun veelal afgebrande huizen zijn teruggekeerd, maar dat zij daar opnieuw worden geconfronteerd met dreiging en terreur. Zo wordt hen onder meer verboden te oogsten.

Justitie in het zwaar getroffen district Kandhamal heeft de vrouwelijke religieuze Meena Barwa opgeroepen zich te melden voor een confrontatie met haar mogelijke verkrachters. De zuster trad onlangs naar buiten met het verhaal van haar gruwelijke groepsverkrachting en vernederingen onder het oog van de lokale politie. De reden van de publiciteit was dat gebleken was dat de politie de zaak onder het vloerkleed wilde schuiven.

Het is de vraag of de zwaar getraumatiseerde zuster Meena de confrontatie aan kan, liet aartsbisschop Cheenath van Bhubaneswar weten. (KN/AsiaNews)