India: minstens 23 christenen onder dwang bekeerd tot hindoeïsme

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh hebben minstens 23 christenen zich onder dwang van radicale hindoe-nationalisten bekeerd tot het hindoeïsme.
20141109_India01

In de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh hebben minstens 23 christenen zich onder dwang van radicale hindoe-nationalisten bekeerd tot het hindoeïsme.

Dat meldt AsiaNews.

De 23 personen waren twee jaar geleden bekeerd van het hindoeïsme tot het christendom. De terugbekeringsceremonie , die woensdag plaatsvond, was georganiseerd door twee extremistische hindoe-nationalistische groepen die in Uttar Pradesh zogenaamde ‘thuiskomst programma’s’ organiseren. Deze programma’s zijn gericht op mensen die zich vanuit het hindoeïsme tot het christendom hebben bekeerd. Volgens diverse christelijke leiders wordt er in deze programma’s haat gepredikt tegen het christendom. Volgens de voorzitter van de Wereldraad voor Indiase Christenen, Sajan George, zijn deze programma’s "gevaarlijk, kwaad, ondeugdelijk en misleidend" en gaan ze in tegen de "principes van de Indiase grondwet".

In de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh vinden al langer gedwongen bekeringen plaats. In 2011 en 2012 werden respectievelijk 350 en 315 mensen gedwongen zich terug te bekeren tot het hindoeïsme. Volgens George zouden vooral "eenvoudige mensen" uit de lagere sociale klassen ten prooi vallen aan de ‘thuiskomst programma’s’ van de hindoe-nationalistische groeperingen. George zegt dat de regeringspartij van premier Narendra Modi religie als politiek instrument gebruikt om mensen op te zetten tegen het christelijk geloof en om hen aan te zetten tot nationalisme.