India: Hindoetempel jaagt Christenen schrik aan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Christelijke gemeenschap in de Indiase deel- staat Orissa verkeert in angst nu toestemming is verleend voor de bouw van een hindoetempel pal tegen- over een Katholieke kerk.
20131202_India01

De Christelijke gemeenschap in de Indiase deelstaat Orissa verkeert in angst nu toestemming is verleend voor de bouw van een hindoetempel pal tegenover een Katholieke kerk.

Volgens Sajan George, voorzitter van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC), voelen de Christenen zich onveilig en gefrusteerd vanwege de aanhoudende discriminatie, ook door de overheid.

Per toeval ontdekte de Katholieke broeder K.J. Markose, die ook advocaat is, dat de autoriteiten onlangs toestemming hebben verleend voor de bouw van een hindoetempel in Phulbani, in het district Kandhamal, berucht vanwege geweldsgolven tegen Christenen in de laatste jaren. Het perceel ligt pal tegenover de Katholieke kerk.

Problemen

"Het land is eigendom van de staat", aldus broeder Markose tegenover AsiaNews. "Dat betekent dat ambtenaren van het district toestemming hebben gegeven voor de bouw. Toen ik er twee maanden geleden voor het laatste was, was er nog geen sprake van een tempel."

Als de tempel er eenmaal staat is er weinig ruimte tussen beide bedehuizen.

De plaatselijke pastoor, pater Angel, besloot in gesprek te gaan met de districtsambtenaar. "Ik heb hem uitgelegd dat Hindoeïstische en Christelijke feestdagen elkaar kunnen overlappen. De enorme drukte die dat met zich meebrengt kan moeilijkheden en problemen veroorzaken en zo de relaties ondermijnen. De ambtenaar kon echter niet op mijn bezwaren ingaan", aldus de priester.

Verdacht

De houding van de ambtenaar "laat duidelijk zien dat radicale Hindoekrachten en de overheid onderling een en ander hebben afgestemd met als doel de Christelijke minderheid te intimideren", zei Sajan George. "Orissa moet moedig zijn en stoppen met het plan van de fundamentalisten om zo nieuw geweld in de toekomst te voorkomen."
Onlangs haalde de stad Phulbani de Indiase kranten over het hoge aantal verdachte vonnissen.
Zo werden onlangs zonder bewijs zeven onschuldige Christenen tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord op de hindoeleider Laxamananada in augustus 2008. Diens dood leidde onmiddellijk tot een maandenlang aanhoudende golf van geweld in met name de deelstaat Orissa. De moord is tot tweemaal toe opgeëist door een maoïstische beweging.

Bron en foto: AsiaNews