India: hindoefundamentalisten blokkeren bouw katholieke kapel

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Hindoefundamentalisten in de oostelijke Indiase deelstaat Orissa hebben dinsdag de bouw van een katholieke kapel geblokkeerd.
20141303_India01

Hindoefundamentalisten in de oostelijke Indiase deelstaat Orissa hebben dinsdag de bouw van een katholieke kapel geblokkeerd.

Dat hebben lokale bronnen gemeld aan AsiaNews.

In het dorp Gudrikia, in het aartsbisdom Cuttack-Bhubaneswar, namen hindoefundamentalisten de stenen in beslag die katholieken hadden meegenomen voor de bouw van de kapel.

Ook werden de katholieken bedreigd door de hindoe-extremisten. Ondanks de dreigementen willen de katholieken zo snel mogelijk een klacht indienen bij de lokale autoriteiten over wat er is gebeurd.

Het incident wakkert bij katholieken in de regio opnieuw de angst aan voor antichristelijk geweld, zoals zich dat in 2008 in Orissa voordeed. Daarbij kwamen destijds in Gudrikia verschillende christelijke dorpsbewoners om het leven. De dorpskerk en het heiligdom zijn bij het antichristelijk geweld verwoest.

Sinds 2008 worden christenen in de regio Orissa op verschillende gebieden achtergesteld. Zo is hun de gratis toegang tot landbouwgrond ontzegt.

Hindoefundamentalisten verbouwen gewassen op de plek waar de dorpskerk stond. In november 2013 klaagden christelijke leiders bij de politie over de situatie in het dorp, maar die weigerde om hun zaak in behandeling te nemen.

De internationale hulporganisatie Christian Solidarity Worldwide waarschuwde onlangs voor toenemend geweld tegen religieuze minderheden in India in aanloop naar de parlementsverkiezingen.

Bron: KN/AsiaNews

Foto: AsiaNews