India: hand eraf wegens belediging Mohammed

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een groep onbekenden heeft in de Indiase deelstaat Kerala de rechterarm van een hoogleraar afgehakt omdat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd. De vergeldingsactie vond zondagmorgen plaats in Muvattupuzha, in het district Ernakulam. Sajan K. Geor
20100705india1

Een groep onbekenden heeft in de Indiase deelstaat Kerala de rechterarm van een hoogleraar afgehakt omdat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

De vergeldingsactie vond zondagmorgen plaats in Muvattupuzha, in het district Ernakulam.

Sajan K. George, voorzitter van de Wereldraad van Indiase Christenen, heeft de "barbaarse daad" veroordeeld en erop gewezen dat "de sharia niet de wet van India is".

Aanslag

Volgens de politie werd prof.dr. T.J. Joseph vlakbij zijn huis door een groep mannen opgewacht toen hij met zijn gezin terugkeerde van een kerkdienst. Joseph werd tot stoppen gedwongen en uit zijn auto gesleurd. Daarop werd met kapmessen en zwaarden op hem ingehouwen. Eerst werd zijn hand en toen de rest van zijn arm afgehakt. Die werden tweehonderd meter verderop neergegooid.

De professor werd direct naar een ziekenhuis gebracht waar artsen probeerden zijn afgehakte ledematen weer aan te zetten. De hoogleraar heeft verder nog verschillende diepe snij- en hakwonden en zal plastische chirurgie nodig hebben.

"Fout"

De professor is docent aan het Newman’s College in Thodupuzha en was vrij op borgtocht. Afgelopen maart had hij voor de privéschool examenvragen opgesteld waarvan er enkele volgens moslims beledigend zouden zijn geweest voor de profeet Mohammed.

Na een reeks van protesten door islamitische groeperingen werd hij geschorst en is hij aangeklaagd. Later verontschuldigde Joseph zich publiekelijk voor zijn "onopzettelijke fout". Volgens zijn moeder bleef hij de afgelopen maanden echter dreigementen ontvangen.

Rechtse fundamentalisten

Het busje van de aanvallers is inmiddels door de politie leeg aangetroffen. Hoewel de kentekenplaten vals bleken zijn toch enkele verdachten opgepakt. Het zou gaan om activisten van het Volksfront van India, een rechtse islamitische groep die erg sterk is in Kerala.

Joseph’s zuster, Maria, Stella, zegt dat "de aanvallers het raam van onze auto vernielden en mijn broer uit de auto trokken om hem te executeren. Mijn arme moeder, die bij ons in de auto zat, heeft het allemaal zien gebeuren."

Intimidatie

Minister M.A. Baby van Onderwijs heeft het incident scherp veroordeeld en zijn ongenoegen geuit dat sommigen nu ook al examenvragen tot aanleiding van religieuze conflicten maken.

Sajan K. George van de Wereldraad van India eist dat "de aanvallers binnenkort voor de rechter worden gebracht. Ik hoop dat – zoals meestal gebeurt – de klacht niet in de politie-dossiers zal verdwijnen vanwege de dreigementen van islamitische militanten in Kerala."

Zware druk

Volgens Sajan K. George betreurt de hele samenleving de aanslagen door moslims tegen christenen in Kerala. Hij onderstreept dat de islamitische wet "niet de wet van ons land is".

Er zou ook sprake zijn van een groeiend islamitisch extremisme: "Christelijke scholen krijgen vaak problemen rond hoofddoekjes of andere kwesties. Helaas bezwijken veel scholen onder de druk. Het doel van deze militanten is vreedzame christelijke gemeenschappen te provoceren en een burgeroorlog uit te lokken. De snelle groei van de moslimbevolking en hun invloed bij de verkiezingen is toenemende zorg voor de veiligheid van de christenen in het hele land."

De aanval op de professor is door verschillende islamitische organisaties veroordeeld, waaronder de Indiase Moslim Liga en de Jama’at-e-Islami, die vragen om adequate maatregelen tegen de daders. Panakad Hyderali Shiyab Thangal, de hoogste leider van Moslim Liga, heeft gevraag om strenge straffen voor de daders. Met betrekking tot de gewraakte examenvragen zei hij dat een "fout kan niet worden gecorrigeerd door een andere fout".

De aangeklaagde vragenlijst omvatte echter niets dat zou kunnen worden opgevat als tegen de islamitische godsdienst. Steen des aanstoots was een verhaal over een visser die te maken heeft met veel tegenslag en daarover in discussie gaat met God. Dat de naam van de visser Mohammed was, kon volgens de aanvallers niet door de beugel. (Bron:Asianews)