India: grote belangstelling voor uitvaart priester

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Ruim drieduizend mensen hebben in de kathedraal van Bhubaneshwar in deelstaat Orissa deel genomen aan de uitvaartplechtigheden van father Bernard Digal. De priester werd in augustus ernstig mishandeld door hindoe-extremisten en overleed afgelopen week in
01112008digalfuneral

Ruim drieduizend mensen hebben in de kathedraal van Bhubaneshwar in deelstaat Orissa deel genomen aan de uitvaartplechtigheden van father Bernard Digal. De priester werd in augustus ernstig mishandeld door hindoe-extremisten en overleed afgelopen week in het ziekenhuis door complicaties.

Aan de ruim tweeënhalf uur durende plechtigheid namen drie bisschoppen en meer dan 150 priesters deel. Een groot deel van de aanwezige gelovigen was afkomstig uit de vluchtelingenkampen in de buurt die zijn opgezet om christenen tegen het geweld van de hindoes te beschermen.
Bernard Digal kwam uit het district Kandhamal, waar het geweld op 23 augustus losbarstte na een moordaanslag op een extremistische hindoeleider. Hoewel overleden priesters meestal in de plaats Raikia worden begraven, heeft het bisdom daar om veiligheidsredenen vanaf gezien. Tijdens de plechtigheden was de kathedraal omringd door politietroepen om deze te beschermen tegen acties van de fundamentalisten.

"Tijdens de viering veranderden de gezichten van de aanwezigen die aanvankelijk getekend waren door verdriet. Zij werden kalm en vol geloof", aldus een ooggetuige.

Het gezicht van de overleden priester vertoonde nog steeds de sporen van het geweld dat hem twee maanden geleden was aangedaan. Hij was urenlang geslagen en daarna naakt en bewusteloos in het bos achtergelaten. Daar werd hij uren later gevonden.

"Vader Bernard’s begrafenis was een levende catechese van Christus’ macht, die leven brengt waar de dood ooit heerste. In deze liturgie konden we voor het eerst na twee manden terreur weer de vrede proeven", aldus een getuige.
"Een naast familielid van pater Bernard heeft gezegd dat diens dood haar en de hele familie met het geloof in Christus heeft vervuld. Deze dodelijke gebeurtenis heeft het vertrouwen van de familie Digal versterkt en dat van allen in Kandhamal", zei een collega-priester van Digal

"Ik rouw om het verlies van een broer en een dierbare vriend", aldus mgr. Sarat Nayak, bisschop van Berhampur, die met pater Bernard op het seminarie heeft gezeten. "Maar mijn troost is dat pater Bernard een andere Christus was, ondergedompeld in het lijden en de dood van onze Heer. Zijn verschrikkelijke lijden verenigt hem volledig met zijn Heer. De geschiedenis van het christendom is vol van het lijden van onschuldige mensen. Maar dit brengt ook de zuivering van het lijden voor de mensheid. Vader Bernard is geen verliezer, maar een zegevierende martelaar. Zijn offer draagt vrucht voor de Kerk als geheel, met name voor zijn volk in Kandhamal."

Bron: KN/AsiaNews