India: geweld was georganiseerd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Twee belangrijke regeringsfunctio- narissen in het district Kandhamal in de Indiase deelstaat Orissa hebben erkend dat het antichristelijke geweld in...
20111121orissa01

Twee belangrijke regerings- functionarissen in het district Kandhamal in de Indiase deelstaat Orissa hebben erkend dat het antichristelijke geweld in de regio in 2007 tevoren was georganiseerd.

 

Satyabrata Sah en R.P. Kotche, twee voormalig hoge ambtenaren, vertelden een onderzoekscommissie dat het geweld tijdens de Kerstdagen van 2007 was "voorbereid". Voorafgaand aan de gewelddadige aanvallen werden bomen gekapt om de wegen te versperren en daarmee eventueel ingrijpen door de politie te hinderen.

Tijdens de geweldsgolf werden meer dan 100 kerken en Christelijke instellingen ontheiligd en in brand gestoken. Meer dan 400 huizen en bedrijfjes van Christenen gingen in vlammen op tijdens een vier dagen aanhoudende orgie van geweld die begon op Kerstavond.

Hindoe-fundamentalistische groepen zeiden dat de rellen een spontane uiting van verontwaardiging waren na de moord op de prominente Hindoeleider, Swami Saraswati Lakshmanananda. Uit onafhankelijke onderzoeken is echter gebleken dat het geweld was gepland. Hindoeleiders hadden eerder al met geweld tegen Christenen gedreigd.

Bron: CWN