India: Fundamentalisten electoraal weggevaagd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De fundamentalis-tisch-nationalisti-sche hindoepartij BJP is bij de Indiase deelstaats-verkiezingen in Orissa electoraal weggevaagd.
patnaik-200-x-189

De funda­menta­listisch-nationa­listische hindoepartij BJP is bij de Indiase deel­­staats­verkie­zingen in Orissa electoraal weggevaagd.

Met de BJP gelieerde fundamenta­listische groeperingen zijn verantwoordelijk voor de golven van antichristelijk geweld die de deelstaat sinds Kerst 2007 teisterden. Voorzitter Sajan K. George van de Wereldraad van Indiase Christenen bevestigt dat de kiezers het politieke waagstuk van de nu herkozen gouverneur Navin Patnaik hebben beloond. Patnaik besloot enkele maanden radicaal de coalitie met de BJP te verbreken en met andere kleinere partijen een politiek verbond aan te gaan. "Patnaik heeft de breuk met de BJP weten te verzilveren", aldus George. De gouverneur stond onder zware kritiek omdat hij als coalitie­partner aanvankelijk nauwelijks iets heeft gedaan om de meedogenloos vervolgde christenen te beschermen. "Nu zijn handen vrij zijn kan hij recht doen aan de zwaar getroffen christenen van het district Kandhamal."

Met hun stemgedrag hebben de kiezers duidelijk gemaakt hoe zij over het geweld denken, aldus George.

Bron: KN/AsiaNews