India: explosieve groei etnisch en religieus geweld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de afgelopen vijf jaar is in India etnisch en religieus gerelateerd geweld sterk toegenomen.
india_kandhamal_christian_violence_20080930_600_x_402-200-x-134

In de afgelopen vijf jaar is in India etnisch en religieus gerelateerd geweld sterk toegenomen.

Dat blijkt uit een rapportage van de minister Ajay Maken van Binnenlandse Zaken aan de Rajya Sabha, de Indiase Senaat.

In de afgelopen vijf jaar steeg het totaal aantal officieel geregistreerde incidenten tot boven de 3800. Het werkelijke aantal zou veel hoger zijn. Een van de veelgehoorde klachten van religieuze en etnische minderheden is juist dat de politie vaak aanklachten weigert aan te nemen. Constante stijgingHet rapport constateert een duidelijk stijgende lijn in de geweldsincidenten. Werden in 2004 nog 677 gevallen geregistreerd, in 2008 waren dat er 943. Cijfers voor 2009 ontbreken nog, maar inmiddels zouden er gemiddeld twee incidenten per dag plaatsvinden.De deelstaten waar de meeste incidenten plaatsvinden zijn Maharashtra (681), Madhya Pradesh (654) en Uttar Pradesh (613).

Opnieuw actueelDe Senaat had om de rapportage gevraagd wegens de behandeling van een wet uit 2005 die bedoeld is om religieus en etnisch geweld in te dammen. Die kwam weer op de agenda na de golf van geweld tegen christenen in Orissa en moslims in Gujurat.Hoewel de federale overheid in New Delhi nieuwe maatregelen bestudeert om het geweld in te dammen klagen de slachtoffers van het geweld over de passiviteit van de autoriteiten en de voortdurende onzekerheid.
Er gebeurt niets Dat laatste is het meest duidelijk in Orissa, waar christelijke leiders, mensenrechtenactivisten en inwoners op 7 december bijeen kwamen om de balans op te maken van meer dan een jaar vervolging. Meer dan vijfduizend huizen zijn verbrand of geplunderd, bijna 300 kerken verwoest, meer dan 50 duizend ontheemden en bijna 2.500 klachten waarvan er slechts 823 zijn geregistreerd door de politie.
De slachtoffers van de pogroms wijzen naar de vrijspraken van daders en het uitblijven van door de overheid toegezegde schadevergoedingen. Zelfs die voor het geweld in 2007 zijn nog steeds niet voldaan.

Handen uit de mouwen Met steun van de katholieke en de evangelische bisschoppen en een aantal organisaties is daarom een vereniging opgezet voor slachtoffers van het geweld. Die moet druk gaan uitoefenen om de problemen opgelost te krijgen. En die zijn er veel: het trage tempo waarmee de wederopbouw van huizen en kerken gebeurt, de onzekerheid waarin christenen in de regio nog steeds moeten leven. De nieuwe vereniging is bedoeld om de individuele noden behoeften van slachtoffers te helpen oplossen. Daarnaast wil zij projecten opzetten voor vooral vrouwen en kinderen.

Bron: AsiaNews