India: duizenden Christenen "bekeerd"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Tijdens een demonstratieve massaceremonie zijn in de Indiase deelstaat Maharashtra 1130 christelijke families teruggekeerd tot het hindoeïsme.
conversion-200-x-132

Tijdens een demonstratieve massaceremonie zijn in de Indiase deelstaat Maharashtra 1130 christelijke families teruggekeerd tot het hindoeïsme.

Vorig jaar had een soortgelijke ceremonie plaatsgevonden waarbij 1793 christenen weer hindoe werden. Duizenden hindoes namen aan de plechtigheid deel, waarbij goeroe Jagadguru Narendra Maharaj de aanwezigen waarschuwde voor christelijke missionarissen. Hij riep hindoeleiders op hun ashrams te verlaten en zich actief tegen missiewerk te verzetten.

Hulpbisschop Percival Fernandez van Mumbai verklaarde tegenover AsiaNews perplex te staan over de bijeenkomst die volgens hem duidelijk alleen een propagandastunt was. Zo is het onbekend waar de zogenaamde bekeerlingen vandaan komen en tot welke denominatie zij zouden hebben behoord.

De bijeenkomst brengt opnieuw het bekeringsprobleem onder de aandacht. Het geweld en de tientallen moorden in de deelstaat Orissa sinds augustus vorig jaar zijn terug te voeren op de strijd van hindoefundamentalisten tegen vermeende "gedwongen bekeringen" tot het christendom. In sommige deelstaten gelden wetten die de bekering van hindoeïsme tot het Christendom of islam verbieden, maar niet andersom.

"Er blijft altijd de mogelijkheid van enkele katholieken die "herbekeerd" worden uit angst en niet van harte, zoals in het geval van een gezin in Kandhamal waarvan de zoon priester is", aldus mgr. Fernandez.

Bron: KN