India: demonstratie tegen tolerantie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Indiase deelstaat Orissa is afgelopen weekeinde een massademonstratie gehouden tegen de religieuze tolerantie.
orissaprotest-200-x-142

In de Indiase deelstaat Orissa is afgelopen weekeinde een massademonstratie gehouden tegen de religieuze tolerantie.

De demonstratie, waarvoor de autoriteiten toestemming hadden verleend, was georganiseerd door de extremistische swami Laxmananda Saraswati Sradhanjali Samiti. Daarmee werd een negatief advies van de federale regering in de wind geslagen. Die waarschuwde dat de demonstratie onder de huidige gespannen omstandigheden aanleiding zou kunnen geven tot hernieuwd geweld.

Beschuldigingen

Rond 50.000 demonstranten eisten de arrestatie van de moordenaars van de op 23 augustus doodgeschoten swami Laxmananda Saraswati, leider van de extremistische Vishnu Hindu Parishad (VHP). Hoewel een maoïstische groepering de moord heeft opgeëist, blijven de Hindoes volhouden dat de moord door christenen is gepleegd. Overigens gaat de christenvervolging in de deelstaat nog steeds door. Volgens het persbureau AsiaNews worden nog steeds kerken in brand gestoken en worden christenen gearresteerd onder de valse beschuldiging mensen te hebben aangezet zich te bekeren. Volgens de christelijke koepelorganisatie All India Christian Council (AICC) is het normaal geworden onschuldige christenen aan te klagen.

Nieuw geweld

Vorige week werden opnieuw christenen gemolesteerd. In Tianga ging een van de weinige overgebleven christelijke kerken in vlammen op. Volgens de AICC is er in veertien van de dertig districten van Orissa antichristelijk geweld gepleegd. Daarbij zijn officieel 4640 huizen vernield en zijn 53.000 mensen op de vlucht geslagen. Zestig mensen zijn gedood, onder wie twee dominees en een priester. Twee vrouwen zijn verkracht en 151 kerken afgebrand.

Bron: KN/AsiaNews