India: deelstaat wakkert tegenstellingen aan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De regering van de Indiase deelstaat Gujurat wakkert de tegenstellingen tussen de verschillende religieuze bevolkingsgroepen aan, waarschuwt pater Cedric Prakash, directeur van het Centrum voor Mensenrechten van de Jezuieten.
prakash

De regering van de Indiase deelstaat Gujurat wakkert de tegenstellingen tussen de verschillende religieuze bevolkingsgroepen aan, waarschuwt pater Cedric Prakash, directeur van het Centrum voor Mensenrechten van de Jezuieten.

Aanleiding is een onderzoek dat de regering heeft gelast naar de demografische ontwikkelingen in de deelstaat sinds de onafhankelijkheid van India. Volgens Prakash is dat onderzoek gericht tegen de religieuze minderheden doordat het de tegenstellingen aanscherpt. Gujurat is in het verleden vaker het toneel geweest van religieus geweld tegen de christelijke- en moslimminderheid.
Premier Narendra Modi stelde onlangs een commissie in hoe de religieuze minderheden zich sinds 15 augustus 1947 hebben ontwikkeld.

Volgens pater Prakash zullen de onderzoeksresultaten negatief uitpakken voor de religieuze minderheden die zowel door natuurlijke aanwas als door bekering zijn gegroeid. Vooral de Adivasi’s, de oorspronkelijke inwoners van dit deel van India, die door de hindoes worden beschouwd als onaanraakbaren, zijn massaal christen geworden. Onder deze bevolkingsgroepen groeit de vrees voor nieuwe represailles vanuit fundamentalistische hindoegroeperingen die vinden dat er in India geen plaats is voor andere godsdiensten dan het hindoeisme.
In 1998-1999 waren de christen het doelwit van fundamentalistisch geweld en in 2002 waren de moslims aan de beurt. Dat geweld was afkomtsig van groeperingen die nauw verbonden waren met de deelstaatregering. In die zin is de situatie vergelijkbaar met die in de deelstaat Orissa waar de verantwoordelijken voor de geweldsgolf van afgelopen jaar nog steeds vrij rondlopen.

Volgens Cedric Prakash zijn de minderheden in Gujurat voortdurend "het slachtoffer van zowel openlijke als subtiele intimidatie, treiterijen en geweld".

"De deelstaatregering moet er allereerst voor zorgen dat iedere burger waardig en met respect wordt behandeld en dezelfde rechten en vrijheden geniet die door de grondwet worden gegarandeerd in plaats van spanningen te verhogen", aldus de jezuiet.

Bron: AsiaNews