India: Christenen tot stemmen gedwongen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Hindoe-extremisten in de Indiase deelstaat Orissa dwingen christenen op de nationalistische hindoepartij BJP te stemmen, meldt AsiaNews.
india_f_0420_-_election-200-x-130

Hindoe-extremisten in de Indiase deelstaat Orissa dwingen christenen op de nationalistische hindoepartij BJP te stemmen, meldt AsiaNews.

Volgens het persbureau werden christenen en dalits in het dorp Gujapanga vorige week gedwongen de lotus, symbool van de BJP, aan te kruisen. Volgens de Wereldraad van Indiase Christenen (GCII) komen dergelijke meldingen ook uit andere dorpen binnen. "Extremisten staan bij de stembureaus en zeggen tegen christenen dat ze maar beter de lotus kunnen aankruisen als zij hun leven zeker willen zijn", aldus CGII-voorzitter Sajan George.

Volgens een priester van het bisdom Bubhaneswar durven christenen nauwelijks hun stem uit te brengen. Father Ajay Singh was in zijn dorp de eerste die zijn stem uitbracht, twee uur nadat het stemlokaal was geopend. Singh bezocht ook andere christelijke dorpen en hoorde dat ieder die ging stemmen werd bedreigd. In Nulungia, waar enkele maanden geleden een christen werd vermoord, hebben minstens veertig christenen hun stem niet uitgebracht uit vrees voor geweld, aldus de priester.

Daarnaast durven de meeste christenen die het afgelopen half jaar het geweld zijn ontvlucht, niet naar hun dorpen terug te keren om hun stem uit te brengen.

Hetzelfde geldt voor gevluchte christenen in de deelstaten Maharastra en Gujurat.

In Betticola is het niet anders. In dat dorp willen hindoes een tempel bouwen op de resten van een kerk die in het geweld van afgelopen half jaar in vlammen opging. "Niet een van de 38 gezinnen uit het dorp woont in zijn eigen huis", aldus Singh.

"Van de zeven christenen die wilden gaan stemmen kreeg er niemand een stembiljet omdat zij net de juiste papieren zouden hebben. Dat hun identiteitspapieren vorig jaar in de geweldsgolf verloren zijn gegaan maakt de ambtenaren niets uit."

Bron: KN/AsiaNews