India: Christenen herdenken vervolgingen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In heel India houden christenen herdenkingsbijeenkomsten voor de slachtoffers van de vervolging van het afgelopen jaar. Op 25 augustus 2008 barstte in de deelstaat Orissa een golf van geweld tegen christenen los. Aanleiding was de moord, een dag eerder, o
afgebrande-woning-in-orissa

In heel India houden christenen herdenkingsbijeenkomsten voor de slachtoffers van de vervolging van het afgelopen jaar. Op 25 augustus 2008 barstte in de deelstaat Orissa een golf van geweld tegen christenen los. Aanleiding was de moord, een dag eerder, op de extremistische hindoeleider Swami Laxamananda Saraswati.

Hoewel de moord direct door een maoïstische beweging werd opgeëist hielden Sarawati’s aanhangers vol dat de christenen schuldig waren. In enkele dagen tijd werden officieel 123 christenen vermoord en werden honderden kerkgebouwen en duizenden huizen in de as gelegd. Volgens onofficiële schattingen zouden zeker 500 christenen zijn vermoord. Van vele christenen ontbreekt sinds het geweld nog steeds ieder spoor. Het geweld, dat maandenlang golfsgewijs in Orissa aanhield, sloeg ook over naar enkele andere deelstaten, zij het op kleinere schaal.

Afgelopen week besloot de Indiase regering ondanks protesten de laatste vluchtelingenkampen te sluiten. De laatsten van de in totaal 51.000 vluchtelingen durven niet naar hun vroegere woonplaatsen terug. Niet alleen zijn al hun bezittingen verwoest en hun grond afgepakt, ook zijn dreigementen nog aan de orde van de dag.

Bij de herdenkingsbijeenkomsten wordt de regering opgeroepen om de vrede te herstellen in India. Het land moet "multicultureel, multireligieus en multilinguaal" blijven, aldus de christenen. Sommige, multireligieus opgezette herdenkingsbijeenkomsten drukken vooral de wens naar een vreedzame coëxistentie uit. Tegelijkertijd wordt er op aangedrongen dat de slachtoffers eindelijk schadevergoeding krijgen en juridische steun. Volgens voorzitter Sajan George van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC) moet in het meest getroffen district Khandamal de vrede worden hersteld. "En daarmee gelijke kansen voor alle maatschappelijke sectoren die allen het recht hebben een waardig leven te leiden." "De conflictcultuur moet plaatsmaken voor de kunst van communicatie en diplomatie, waarbij dialoog niet betekent dat je het kwaad verzwijgt." De GCIC-voorzitter wil dat het lot van de christenen bekendheid krijgt. Hij hoopt dat het de samenleving ertoe zal aansporen maatregelen te treffen om dergelijk leed in de toekomst te voorkomen. "Vrede is de vorowaarde voor elke ontwikkeling voor allemaal. Laten we conflicten daarom kost wat kost voorkomen."

In het seminarie van Vidya Bhavan in Bhopal organiseren de studenten Eucharistische aanbidding voor de slachtoffers van de vervolging. "Wij geloven dat gebed wonderen kan doen en de harten en gedachten van mensen kan doen veranderen."

Bron: AsiaNews / KN