India: Christenen herdenken verjaardag van pogroms

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Met liturgische vieringen in kerken en christelijke instellingen is in de Indiase deelstaat Karnataka voor de tweede keer de uitbarsting van antichristelijk geweld herdacht. Bisschop...
20100916karnataka01

Met liturgische vieringen in kerken en christelijke instellingen is in de Indiase deelstaat Karnataka voor de tweede keer de uitbarsting van antichristelijk geweld herdacht.

Bisschop Aloysius Paul D’Souza van Mangalore vierde op 14 september de Heilige Mis in een aanbiddingsklooster dat op die dag in 2008 een van de doelwitten was van geweld door hindoe-extremisten.

Aanleiding

In de eerste drie dagen van de geweldsgolf werden in de hele deelstaat ten minste 27 christelijke gebouwen vernield nadat drie maanden eerder de nationalistische hindoepartij BJP aan de macht was gekomen.

De eerste aanslagen vonden plaats in Mangalore nadat enkele christelijke sekten folders zouden hebben verspreid waarin mensen werden opgeroepen zich tot het Christendom te bekeren en waarin denigrerende opmerkingen over hindoegoden werden gemaakt.

Gebed om vrede

In een speciale boodschap vraagt Bisschop D’Souza zijn gelovigen de verjaardag van het geweld te beschouwen als een "een gebedsdag voor de vrede tussen alle religies".

De boodschap werd ook overgebracht aan de Hindoes op hun Ganeshafeest en aan Moslims op hun Id ul-Fitr. Beide feesten werden in India op 11 september gevierd.

Hindoenatie

Advocaat Melwyn Noronha, lid van de commissie die het geweld moet onderzoeken, heeft ucanews.com verteld dat de onderzoekscommissie haar werkzaamheden binnenkort zal afronden.

Tijdens de laatste hoorzitting op 9 augustus verklaarde Mahendra Kumar, voormalig lid van de deelstaatregering, dat een radicale hindoegroep de Christenen hebben aangevallen.

"Hij heeft toegegeven dat zij een Hindoe-natie willen stichten", aldus Noronha.

Onderzoek

Na de geweldsgolf heeft de politie 24 strafzaken geopend tegen 185 Christenen, aldus woordvoerder father William Menezes van het bisdom Mangalore. Hiervan zijn 35 mensen tot nu toe vrijgesproken.

Hij zegt te verwachten dat de onderzoeksommissie haar verslag tegen eind oktober zal publiceren. (Bron: UcaNews.com)