Illegale wijding Chinese bisschop uitgesteld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De wijding van een bisschop voor het Chinese diocees Wuhan is tot nader order uitgesteld. De wijding, die niet de goedkeuring heeft van de paus, was aanvankelijk...
20110608China01

De wijding van een bisschop voor het Chinese bisdom Wuhan is tot nader order uitgesteld. De wijding, die niet de goedkeuring heeft van de paus, was aanvankelijk gepland op donderdag. De kandidaat, pater Joseph Shen Guo"an, zei dinsdag dat hij op de hoogte was gesteld van de afzegging van de plechtigheid. Maar de reden van het uitstel wist hij niet. Ook wist hij niet wat de nieuwe datum voor de wijding zou zijn.

Het nieuws van het uitstel begon zich vrijdag te verspreiden. Bisschoppen in naburige provincies bevestigden dat regeringsautoriteiten hun officieel hadden geïnformeerd dat de wijding uitgesteld was. Een reden voor het uitstel hadden ze echter niet gekregen. Hoewel er dit keer van uitstel sprake was, wees een goed over de Chinese Kerk geïnformeerde waarnemer erop dat dit nog niet inhoudt dat eigen wijdingen van de door de regering gecontroleerde "open" Kerk niet langer zullen voorkomen. Een andere waarnemer zei het uitstel als een positief teken te zien voor zowel China als het Vaticaan. De onderzoeker van het aan het bisdom van Hongkong gelieerde Holy Sprit Centre, Anthony Lam Suiki stelde echter: "Het is een goede zaak om dit voorval op een prudente manier te behandelen en tegelijk te vermijden dat kerkelijke regels geschonden worden." (Bron: UcaNews)