Ik kan niet zwijgen als mensen als vliegen gedood worden

donderdag, 30 juli 2015
Nieuws
De aartsbisschop van Bangui, Dieudonné Nzapalainga,sprak in zijn preek op zondag 21 juli in de kathedraal van Notre dame van Bangui duidelijke taal om de situatie in zijn land...
20130624_015Centraal_Afrikaanse_Republiek_small

Königsstein – 23 juli 2013. De aartsbisschop van Bangui, Dieudonné Nzapalainga,sprak in zijn preek op zondag 21 juli in de kathedraal van Notre dame van Bangui duidelijke taal om de situatie in zijn land weer te geven. Letterlijk zei hij:

 

"Ik kan niet zwijgen, terwijl de zonen van dit land ten offer vallen aan de ergste barbarij. Ik kan niet zwijgen, terwijl mensen uit Centraal Afrika gefolterd en gedood worden, zoals men vliegen mept. Ik kan niet zwijgen, terwijl onze moeders en zusters verkracht worden. Ik kan niet zwijgen, terwijl de waardigheid van de Centraalafrikaner met voeten getreden wordt, terwijl onschuldigen worden beroofd, terwijl de eerlijk verdiende vruchten van een heel leven werken worden geplunderd en vernield als een kaartenhuis. Ik kan niet zwijgen als straffeloosheid veld wint en een dictatuur van wapens wordt gevestigd."

 

Tegelijkertijd vergaf hij hen die in hem een "politieke tegenstander" zien of die hem "ten onrechte verdenken van politieke ambities en streven naar macht". Hij verklaarde: "Ik ben een herder, geen politieke tegenstander. Ik durf te hopen, dat deze of gene door mijn stem de schreeuw van het lijden van het centraalafrikaanse volk verneemt."

 

De heilige Mis vond plaats ter ere van de eerste verjaardag van zijn bisschopswijding. Op 26 juni van dit jaar had aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga samen met 33 andere aartsbisschoppen uit de hele wereld van Paus Franciscus het pallium ontvangen. De afgelopen zondag werd in de hoofdstad van de Centraalafrikaanse republiek als actiedag van dankbaarheid gevierd. Tegelijkertijd werden in vele landen kerkelijke diensten voor de vrede in de Centraalafrikaanse republiek gevierd. Het initiatief tot deze internationale gebedsdag werd genomen door de Orde der Carmelieten in Italië. Deze orde heeft in de Centraalafrikaanse republiek vijf missiestaties onder haar hoede. Kerk in Nood nodigde gelovigen in de hele wereld uit op deze dag te bidden voor de mensen van dit in geweld en chaos wegzinkende land.

 

Bron en foto: Kerk in Nood

 

Vertaling: L.M. Vencken