Hulpverleners vermoord door moslimfundamentalisten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Pakistaanse politicus heeft een vernietigende waterstroom om laten leiden naar een christelijk dorp om zijn eigen bezittingen veilig te stellen. Daardoor zijn minstens vijftien...
20100901pakistan02

Een Pakistaanse politicus heeft een vernietigende waterstroom om laten leiden naar een christelijk dorp om zijn eigen bezittingen veilig te stellen. Daardoor zijn minstens vijftien mensen omgekomen. Volgens bronnen van Fides werd het christelijke dorp Khokharabad volledig overstroomd waardoor gewassen verloren gingen en 377 mensen dakloos werden.

‘Onmenselijk’

Jamshed Dasti, een lokale politicus van Muzaffargarh, vlakbij het christelijke dorp, had opdracht gegeven een dam aan te leggen om een dreigende watervloed als gevolg van hevige regenval om te leiden. Het doel was zijn eigen bezittingen te beschermen.

De bewoners van Khokharabad waren niet gewaarschuwd en werden door de watervloed overvallen. Een van de dorpshoofden, Taj Masih, spreekt van een "onmenselijke daad". "Ons dorp is met opzet overstroomd. Dasti heeft er voorkeur aan gegeven 377 mensen zonder huis, oogst of enig middel van bestaan achter laten. Nu hebben we niets meer." De lokale autoriteiten ontkennen iedere verantwoordelijkheid voor het besluit om de dam aan te leggen.

Moord op hulpverleners

Eerder deze week meldde Fides dat drie hulpverleners zijn vermoord toe zij noodhulp wilden brengen naar de 800.000 ontheemde slachtoffers van de overstromingen. De drie vrijwilligers, werkzaam voor een van de 1.500 buitenlandse hulporganisaties, werden tussen 24 en 25 augustus in de Swatvallei door islamitische fundamentalisten vermoord. Het gaat om Amerikaanse staatsburgers. Het is niet bekend voor welke organisatie zij werkten. Volgens VN-woordvoerder Maurizio Giuliano is "onderzoek gaande". "We kunnen dit nieuws bevestigen noch ontkennen. We gaan door met het redden van miljoenen mensen."

Verboden organisatie

Bronnen die anoniem willen blijven vertelden Fides dat de "brute executie van de drie vrijwilligers" waarschijnlijk uitgevoerd door lokale jihadistische groepen die behoren tot het netwerk van Tehreek-e-Shariat-e-Nafaz-e-Mohammadi, een Pakistaanse militante organisatie met sterke Wahhabitische banden die in 2002 door de regering is verboden. (Fides)