Hulp voor de vorming van 39 jonge Karmelieten novicen

Project
Ondanks het geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek zijn er momenteel 27 jonge Karmelieten novicen in de steden Bangui en Bouar die Gods roepstem volgen en zich op de eeuwige geloften en op hun priesterwijding.
ACN-20170725-58499-CAR.jpg

De Centraal Afrikaanse Republiek is een land dat in het bewustzijn van veel mensen niet bestaat. Toch is dit land in de binnenlanden in het hart van Afrika met 622.984 km² ongeveer net zo groot als de oppervlakte van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, België en de Tsjechische Republiek bij elkaar. Met een bevolkingsaantal van ongeveer 4,5 miljoen is het land echter dun bevolkt.

Aanslagen
Gedurende de 57 jaar sinds de onafhankelijkheid is het lot van het land voortdurend geteisterd door een eindeloze serie staatsgrepen en onlusten. Zo zijn er geregeld aanslagen tussen moslim rebellen en christelijke milities, zoals afgelopen 3 augustus, waarbij zes vrijwilligers van het Rode Kruis omkwamen. De aanslagen zijn alles behalve weg te denken bij de burgers van de Centraal Afrikaanse Republiek.

Ondanks al het geweld blijven zich in de Centraal Afrikaanse Republiek ook goede dingen voordoen. Zo zijn er momenteel 27 jonge Karmelieten novicen in de steden Bangui en Bouar die Gods roepstem volgen en zich op de eeuwige geloften en op de priesterwijding voorbereiden. Ze willen er door hun leven toe bijdragen dat er eindelijk vrede heerst in hun land. Ware vrede komt echter pas tot stand wanneer God in de harten van de mensen woont. Van dezelfde orde volgen ook in Kameroen op dit moment twaalf jonge novicen de priesteropleiding.

“Seminaristen zijn kostbare parels”
Pater Cyriaque Soumbou, een van de opleiders van de toekomstige paters in Bouar in de Centraal Afrikaanse Republiek, zegt: “Het is een genoegen om deze jonge mannen te zien te midden van alle tegenslagen in het dagelijkse leven en ondanks alle uitdagingen trachten zij hun eigen leven zin en doel te geven door zichzelf door de Heilige Geest te laten leiden om zo de wil van God te onderscheiden. Deze jonge seminaristen zijn als kostbare parels voor mij, zij zijn een reden voor dankzegging, omdat ze de toekomst zijn van de Karmelieten.”

“Op de genade Gods vertrouwen”
“Ik ben er zeker van dat die innerlijke vreugde niet de vrucht van menselijke inspanning is, maar dat het Jezus is die ons verenigt. Zacht is de hand van de Heer die mij wil begeleiden. Het onderwijs van de Heilige Theresa van Avila is altijd duidelijk: wat in het religieuze leven geldt, is nederigheid. We moeten nooit op onze eigen kracht vertrouwen maar alleen in de genade van God.” Zo beschrijft pater Cyriaque zijn eigen persoonlijke ervaring.

De opleiding van de 39 jonge karmelieten novicen in Bangui en Bouar in de Centraal Afrikaanse Republiek en Yaoundé in Kameroen kost slechts € 50 per maand. Helpt u mee, zodat zij tot goede herder mogen uitgroeien voor hun kudden? U kunt doneren via deze website, of maak uw gift over onder vermelding van code “199-06-79A”.