Hulp voor de opleiding van 26 novicen (Tanzania)

Project
Al twee jaar nu worden de bewoners van het bisdom Moshi in het Noordoosten van Tanzania geplaagd door droogte en mislukte oogsten. Velen zijn tot de bedelstaf vervallen omdat zij domweg honger lijden. Elke dag stijgen de voedselprijzen.
20120626kenyatanz004

Al twee jaar nu worden de bewoners van het bisdom Moshi in het Noordoosten van Tanzania geplaagd door droogte en mislukte oogsten. Velen zijn tot de bedelstaf vervallen omdat zij domweg honger lijden. Elke dag stijgen de voedselprijzen.Ook medische zorg is voor de meesten onbetaalbaar. Bovendien zijn de dokters in de staatsziekenhuizen vaak in staking, maar van een behandeling in een particuliere kliniek durven de armen niet eens te dromen.

Toch zijn er wel mensen die de lijdende bevolking te hulp komen, bijvoorbeeld de zusters van de H. Geest die in het bisdom werken. In het gezondheidscentrum dat zij leiden, worden alle patiënten behandeld, ook als zij geen geld hebben. Toch zijn de zusters zelf ook extreem arm. Als zij werkzaam zijn in de staatsziekenhuizen en in de kindercrèches, verdienen zij een maandelijks salaris van maar 55 euro en in de parochies waar zij de priesters bij hun werk ondersteunen krijgen zij tussen de 10 en 45 euro. Als je bedenkt dat de benzine meer dan één euro per liter kost en één kilo rijst meer dan één euro – en de prijzen stijgen voortdurend – is het voor de zusters dus moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij gebruiken hun voertuigen alleen wanneer het absoluut noodzakelijk is voor hun werk, maar dan nog kunnen ze nauwelijks de benzinekosten opbrengen. Daar komt nog bij dat er voortdurend stroomstoringen zijn en dan moeten de generatoren opnieuw worden opgestart en dat slurpt benzine.

Behalve al het werk dat de zusters verzetten in dienst van de bevolking, moeten zij ook in hun eigen behoeften voorzien. Zij werken in de tuin, in de melkerij, de keuken, de wasserij; zij verbouwen groenten en rijst, houden konijnen, varkens en kippen, en zij hebben een eigen bananenplantage. Maar dat is maar net genoeg om in de eigen behoeften van het klooster te voorzien, dus zij krijgen daaruit geen inkomen.

Momenteel heeft de congregatie 26 novicen. Deze jonge vrouwen worden opgeleid om een spiritueel leven te lijden maar tegelijkertijd krijgen zij ook een praktische opleiding om God te kunnen dienen in de armen en in de Kerk. Zij bestuderen de Kerkgeschiedenis, missionaire theologie en de geschiedenis van hun congregatie, evenals Engels, psychologie, christelijke antropologie en moraaltheologie. Zij worden ook ingeleid in de geestelijke lezing en leren een gebedsleven te ontwikkelen. Zij leren de heiligenlevens kennen en verzamelen tegelijkertijd allerlei praktische vaardigheden. Bovendien, omdat de bevolking van de regio tot allerlei verschillende etnische groeperingen behoort, moeten de zusters ook deze aparte culturen en leefstijlen leren kennen.

Het probleem is nu eenvoudigweg dat de Congregatie de kosten van de opleiding van haar 26 novicen niet uit eigen zak kan betalen. Daarom hebben de zusters zich, vertrouwend op onze steun, tot "Kerk in Nood" gewend. Wij hebben hun 10.000 euro – 333 euro per zuster per jaar, of bijna 28 euro per maand. Meer is er niet voor nodig om deze jonge vrouwen in Tanzania in staat te stellen de stem van God te volgen en Hem in de armen te dienen.

"Dit project is een voorbeeld van wat ons werk inhoudt. Uw donatie zal hieraan of aan een ander soortgelijk project worden toegekend dat in overeenstemming is met de pastorale prioriteiten van Kerk in Nood"

Projectcode: 154-03-79