Hulp aan drugsverslaafdsen in de Angolese stad Katchiungo

Project
De Fazendas da Esperança, de "Boerderijen van de hoop", is een initiatief dat 25 jaar geleden door jonge katholieken in Brazilië is gestart. Het biedt nieuwe levenskansen aan jonge drugsverslaafden. Het concept is gebaseerd op gemeenschap, werk en spirit
20111215Angola022

De Fazendas da Esperança, de "Boerderijen van de hoop", is een initiatief dat 25 jaar geleden door jonge katholieken in Brazilië is gestart. Het biedt nieuwe levenskansen aan jonge drugsverslaafden. Het concept is gebaseerd op gemeenschap, werk en spiritualiteit, dat wil zeggen dat alle bewoners bijdragen aan hun levensonderhoud door middel van arbeid. Zij koken en maken schoon, zij zorgen voor het vee, beheren de boerderij en de tuin en verrichten werkzaamheden in opdracht van derden. Het dagelijkse leven van de communauteit is geënt op de Bijbel. Voorwaarde voor opname is het verlangen naar genezing, vergeving en een nieuw leven. Driemaal per week wordt er in de communauteit een H. Mis opgedragen. Iedereen is daar welkom, ongeacht de godsdienstige overtuiging.

Tegenwoordig zijn er meer dan 70 Fazendas in de wereld. 2.500 jongeren vinden er onderdak. De gemeenschappen zijn open voor zowel mannen als vrouwen. In de Angolese stad Katchiungo is onlangs begonnen met de bouw van een Fazenda. Paus Benedictus XVI had dat aan de stichters van de beweging, de Braziliaan Nelson Giovanelli Rosendo en de Duitse priester Hans Stapel, gevraagd toen zij in Rome op bezoek waren.

Katchiungo ligt in het bisdom Huambo. De beweging heeft er een verlaten en verwaarloosd trappistenklooster overgenomen. Zeven Braziliaanse Fazenda- missionarissen die het project willen starten, zijn al gearriveerd. Het oude klooster moet worden aangepast voor bewoning door twee groepen van elk 20 personen. Het gaat om drugsverslaafden die een nieuwe start willen maken, dat zijn dus mensen in de "revalidatie". Volgens schattingen zouden de totale kosten van de renovatie van de oude kloostergebouwen enkele honderdduizenden euro’s moeten gaan kosten. De internationale katholieke hulporganisatie ‘ Kerk in Nood ‘, die de laatste jaren ook de bouw van verschillende Fazendas da Esperança in Spanje heeft mogelijk gemaakt, steunt de eerste reparaties met een bedrag van 75.000 euro. Deze financiële middelen worden in twee jaarbedragen uitgekeerd.

Projectcode: 110-20-19

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.