Huizen Kopten in brand gestoken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In een dorp in Boven-Egypte is het tot spanningen gekomen tussen Moslims en Christenen. De Israëlische krant Haaretz meldt dat islamitische jongeren...
20101118egypte01

In een dorp in Boven-Egypte is het tot spanningen gekomen tussen Moslims en Christenen. De Israëlische krant Haaretz meldt dat islamitische jongeren in El-Nauahid in de nacht van maandag op dinsdag ten minste tien huizen van Koptische Christenen in brand staken. Een woordvoerder van het Koptisch patriarchaat wilde het voorval woensdag bij navraag in eerste instantie niet bevestigen.

Aanleiding voor de onlusten waren volgens het bericht geruchten over een verhouding van een moslima met een jonge Kopt. Volgens veiligheidskrachten werd het dorp afgegrendeld om te voorkomen dat het geweld zou overslaan naar plaatsen in de buurt. Verschillende mensen werden gearresteerd. In het dorp Nag Hammadi, dat in dezelfde provincie ligt, werden begin januari na de nachtmis met Kerstmis zes Kopten en een islamitische politieagent gedood. Van de ongeveer 80 miljoen Egyptenaren is rond 10 procent Koptisch Christen. Zij staan al decennialang bloot aan represailles. Te midden van de politieke spanningen rond de keuze van een opvolger van president Mubarak is het klimaat in de Egyptische samenleving toch al licht ontvlambaar. (Bron: KNA)