Huisarrest Joodse activisten tijdens pausbezoek

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Israël heeft drie jonge Joodse extremisten vier dagen onder huisarrest geplaatst, meldt nieuwsagentschap AFP. Zij worden er volgens de politie van verdacht plannen te hebben gemaakt om het bezoek van paus Franciscus dit weekend aan het Heilig Land op vers
20140523Jeruzalem01

Israël heeft drie jonge Joodse extremisten vier dagen onder huisarrest geplaatst, meldt nieuwsagentschap AFP. Zij worden er volgens de politie van verdacht plannen te hebben gemaakt om het bezoek van paus Franciscus dit weekend aan het Heilig Land op verschillende plaatsen te verstoren. Een woordvoerster sprak van "verschillende rechtse activisten" die "plannen maken om provocerende daden uit te voeren tijdens het bezoek van de paus". Wat die daden inhouden, wilde ze niet zeggen. Het huisarrest duurt vier dagen.

Paus Franciscus begint zijn bezoek zaterdag in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hij viert daar een openluchtmis waarin 1400 kinderen hun eerste communie doen en bezoekt daarna een vluchtelingenkamp waar onder andere Syrische vluchtelingen verblijven.
Vervolgens reist hij naar Bethlehem, Tel Aviv en Jeruzalem. In deze laatste plaats ontmoet hij patriarch Bartholomaios, het erehoofd van de wereldwijde orthodoxe Kerken, ter herinnering aan de historische ontmoeting tussen hun voorgangers Paulus VI en Athenagoras vijftig jaar geleden.

Van de zijde van ultra-orthodoxe Joden is verzet gekomen tegen vermeende plannen om het Vaticaan het Cenakel, de zaal van het Laatste Avondmaal, in bezit te geven. Ook ontstond er ophef over de Mis die de paus daar maandag wil vieren. In het gebouw dat het Cenakel herbergt, wordt door Joden ook het graf van David vereerd. De protesterende Joden vinden dat er voor de paus geen uitzondering gemaakt zou moeten worden op de regel dat er geen christelijke vieringen mogen plaatsvinden in het gebouw.

Bron: KN/AFP

Foto: nl.wikipedia.org