Hoop voor Irakese christenen met Pasen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een van de Irakese bisschoppen heeft zich hoopvol getoond over het overleven van de christenen in een van de gevaarlijkste gebieden van Irak. Vieringen rond Pasen zijn vreedzaam verlopen en werden druk bezocht. Aartsbisschop Amil Nona meldde...
assyriers-al-qosh-foto-epa-200-x-134

Een van de Irakese bisschoppen heeft zich hoopvol getoond over het overleven van de christenen in een van de gevaarlijkste gebieden van Irak.

Vieringen rond Pasen zijn vreedzaam verlopen en werden druk bezocht. Aartsbisschop Amil Nona meldde dat alles bij elkaar 1500 mensen de Paasmis volgens de Chaldese ritus bijwoonden in Mosul. Dat is meer dan in voorgaande jaren.

In een interview met de hulporganisatie Kerk in Nood zei de aartsbisschop dat deze vieringen hem "nieuwe hoop" geven. Vooral met het oog op de belangrijke verkiezingen die op 7 maart plaatsvonden. Voor de verkiezingen werd Mosul nog getroffen door een golf van geweld tegen christenen. Als gevolg daarvan ontvluchtten meer dan 3500 gelovigen ( de helft van de totale bevolking) de stad en namen hun toevlucht in de nabij gelegen vlakte van Nineveh. Sinds enige tijd is een groot deel van hen teruggekeerd.

Ook de gelovigen hadden nieuwe hoop zei de aartsbisschop. "De mensen hebben meer vertrouwenna de verkiezingen. Ze geloven dat de situatie nu beter zal worden. Ik ben erg blij over de manier waarop Pasen gevierd kon worden. Er waren mensen aanwezig die al drie of vier jaar niet meer naar de kerk waren gegaan."

De veiligheidsmaatregelen waren streng met gewapende mannen bij de vier kerken in Mosul waar de katholieken van de Chaldese ritus eucharistie vierden. De vieringen in de Goede Week verliepen als gebruikelijk met dit verschil dat de liturgische vieringen die normaal in de avond plaatsvinden, nu overdag gehouden werden om het veiligheidsrisico zo laag mogelijk te houden. Toch achtte de aartsbisschop het op dit moment te moeilijk om te zeggen of deze hoopvolle tekenen de terugkeer van de duizenden christenen teweeg zou brengen, die uit Mosul gevlucht zijn tijdens anti-christelijk geweld en het wegvallen van veiligheid na de val van Saddam Hoessein.

Volgens een boodschap van aartsbisschop Louis Sako was ook in het Noord-Irakese Kirkuk de paasviering vreedzaam verlopen. Ook schrijft hij in zijn boodschap dat een delegatie van de plaatselijke overheid en leiders van de moslimgemeenschap de katholiek vieringen in de stad bijwoonden.

Een verder teken van hoop was dat de Dochters van de Onbevlekte Maria paaspakjes brachten aan 750 van de armste gezinnen buiten de oude christelijke stad Zakho, dicht bij de Syrische en Turkse grens. De pakje die sinds 2008 met behulp van Kerk in nood hier uitgedeeld worden bevatten suiker, rijst, chocolade en eieren. Het aantal producten was dit jaar minder, zodat meer families een pakketje konden krijgen. (Kerk in Nood)