Hoop op heropening Turks seminarie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill bevestigde deze week tijdens zijn bezoek aan Istanboel, dat het orthodoxe seminarie op het eiland Halki heropend zal worden.
turkije20090710

De Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill bevestigde deze week tijdens zijn bezoek aan Istanboel, dat het orthodoxe seminarie op het eiland Halki heropend zal worden.

In het kader van de aanvraag tot toetreding tot de EU, staat Turkije al jaren onder druk om godsdienstvrijheid te verlenen aan religieuze minderheden. In april drong ook president Obama tijdens zijn bezoek aan het moslimland aan op heropening. Volgens minister van Cultuur Günai heeft de regering daar geen problemen meer mee en is het nu een kwestie van wegen vinden om dat beleid uit te voeren.

Een van de obstakels is dat alle (islamitische) theologieopleidingen in Turkije onder streng staatstoezicht staan, een constructie die de Grieks-orthodoxe Kerk onaanvaardbaar acht. Een poging in 2006 om de opleiding op Halki heropend te krijgen werd geblokkeerd door het Turkse parlement.

Tegenstanders vrezen dat toegeven aan het verzoek van de patriarch Bartholomeus II diens positie zal versterken: kerkelijk is hij de "oecumenisch" oftewel universeel patriarch, maar Turkije erkent hem enkel als hoofd van de kleine Grieks-orthodoxe gemeenschap in Turkije. Het nieuws verblijdt Bartolomeus (69), die zonder opleidingsinstituut niet weet hoe hij aan nieuwe priesters kan komen of aan een opvolger voor hemzelf. Volgens de Turkse wet moet de patriarch de Turkse nationaliteit bezitten. Dat betekent dat kandidaten moeten komen uit de slechts 2500 van oorsprong Grieken die lid zijn van zijn Kerk en in Turkije wonen. Vijftig jaar geleden waren dat er nog 125.000. De school op het eiland in de Zee van Marmara is 165 jaar oud en moest 38 jaar geleden de deuren sluiten. (KN/Reuters)