“Hoop op einde oorlog met staakt-het-vuren ”

dinsdag, 08 maart 2016
Nieuws
Aartsbisschop Selwanos Boutros Alnemeh van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Homs en Hama hoopt dat het huidige staakt-het-vuren in Syrië het begin is van het einde van oorlog in Syrië.
ACN-20160301-37266-Selwanos

Aartsbisschop Selwanos Boutros Alnemeh van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Homs en Hama hoopt dat het huidige staakt-het-vuren in Syrië het begin is van het einde van oorlog in Syrië. In een interview met Kerk in Nood zegt hij: “We bidden God onze Heer dat Hij zijn hand uitstrekt over alle goede werken. Het staakt-het-vuren is een goed werk, zeker na zo’n lange periode van oorlog. We bidden de Heer deze stap te zegenen.”

De aartsbisschop is verheugd over de recente vrijlating van Christelijke gijzelaars die in handen waren van Islamitische Staat. Op 22 februari kwamen de laatste 43 gijzelaars uit een groep van aanvankelijk 253 Christenen vrij. Zij werden een jaar geleden gevangen genomen toen IS in de Khabur regio oprukte. Ruim 3000 Christenen waren gedwongen hun dorpen te ontvluchten met het oog op de slachtpartijen die de jihadisten aanrichtten. “Er is geen twijfel mogelijk dat de vrijlating van de gijzelaars een vreugde is voor alle Christenen. Het heeft hun geloof dat God wonderen doet in moeilijke tijden en dat hij de gebeden van goede mensen verhoort, versterkt.”

IS heeft nog wel meer dan 170 Christelijke gevangenen in handen uit de Syrische stad Al-Qaryatayn, die door terroristen werd veroverd in augustus 2015. De jihadisten vernietigden er ook het 1500 jaar oude Mar Elian klooster.

Volgens Aartsbisschop Selwanos blijven Christenen leven in angst voor Daesh (Arabisch term voor IS) en andere jihadistische groepen, zelfs na de vrijlating van gijzelaars uit de Khabur regio. “Christenen blijven ook nu in angst. Maar laten we hopen dat deze angst snel ophoudt. De Christenen willen vrede en zoeken vrede met al hun middelen.”