Hooggerechtshof China wil eind aan marteling

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het hooggerechtshof van de Chinese Volksrepubliek heeft gesteld dat een bekentenis verkregen na marteling verbannen moet worden uit het nationale rechtssysteem. Rechtbanken moeten kunnen beslissen zonder tussenkomst van lokale overheden. Deze eis...
20131129china02

Het hooggerechtshof van de Chinese Volksrepubliek heeft gesteld dat een bekentenis verkregen na marteling verbannen moet worden uit het nationale rechtssysteem. Rechtbanken moeten kunnen beslissen zonder tussenkomst van lokale overheden. Deze eis is opgenomen in de nieuwe richtlijnen voor rechtbanken, die na vier dagen achter gesloten deuren is vastgesteld. De tekst luidt: "verkrijgen van bekentenissen door marteling zoals kou, honger, uitdroging, verschroeiing, uitputting en ander illegale methodes om bekentenissen los te krijgen van aangeklaagden moet uitgeroeid worden". De nieuwe regel is ook gepubliceerd op de officiële microblog voor rechtbanken op elke niveau in het hele land.

Tevens zijn de regels voor het uitspreken van de doodstraf aangescherpt. Ze mag alleen worden opgelegd nadat "adequaat bewijs" is gevonden. Ook worden rechtbanken uitgenodigd deze zaken over te laten aan "meer ervaren rechters" en het bewijs moet onderzocht worden. De traditionele praktijk dat getuigenissen belangrijker zijn dan bewijs moet veranderd worden in het onderzoeken en het gebruiken van uitvoerig bewijs . Over de toelaatbaarheid van marteling is uitvoerig gedebatteerd in de Chinese samenleving. Hoewel de regering tegen internationale organisaties herhaaldelijk heeft beweerd dat marteling maar zelden voorkomt laat ze toch geen inspectie toe in gevangenissen. En dat ondanks honderden klachten van mishandeling door gevangenispersoneel die advocaten en dissidenten elke jaar naar voren hebben gebracht.

De buitenrechtelijke mishandelingen om bekentenissen los te krijgen namen toe onder de regering Hin Jintao die nieuwe macht gaf aan de gevreesde Centrale Commissie voor Discipline en Inspectie. Dit orgaan is de waakhond van de partij, een soort instantie die boven de partij staat en de macht heeft om elke persoon zonder vorm van proces op te pakken voor welke overtreding dan ook. De afgelopen maanden is er schande gesproken over functionarissen die een manager die verdacht werd van corruptie, doodmartelden. Volgens de advocaat Si Weijiang zullen de hervormingen die het hooggerechtshof voorgesteld heeft, ‘slechts met de grootste moeite in praktijk gebracht worden. Het juridisch systeem moet steviger hervormd worden om echt onafhankelijk te kunnen rechtspreken. Vage en slappe richtlijnen zijn niet genoeg Er kan niets veranderen zolang de macht in handen blijft van dezelfde groep functionarissen.

Bron: AsiaNews
Foto: Gabriellevoogt