Honderden Vietnamese katholieken mishandeld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In het Vietnamese bisdom Vinh heeft de politie maandagmorgen honderden katholieke gelovigen mishandeld die bezig waren een kruis te plaatsen en een altaar te bouwen op de plek waar vroeger een kerk stond, die in de oorlog verwoest werd. Tientallen gelovig
tam-toa-kerk

In het Vietnamese bisdom Vinh heeft de politie maandagmorgen honderden katholieke gelovigen mishandeld die bezig waren een kruis te plaatsen en een altaar te bouwen op de plek waar vroeger een kerk stond, die in de oorlog verwoest werd. Tientallen gelovigen werden gearresteerd.

Het incident speelde zich af bij de kerk van Tam Toa. Er gingen geruchten dat de regering plannen had om van de kerk een toeristenpark te maken. "Honderden katholieken werden door de politie aangevallen," vertelde de pastoor Le Thanh Hong. Voordat ze de parochianen sloegen met de handgreep van pistolen vuurde de politie, die in grote getale aanwezig was, traangasgranaten af. Talloze priesters en leken werden gewond.

‘sommige mensen moeten op de grond zitten, waar zij opnieuw werden geslagen door een jeugdbende die de politie gerekruteerd had," aldus de pastoor. "Tientallen anderen werden in politiektrucks gegooid. Wat er verder met hen gebeurd is, weten we niet.

Tam Toa is een historische parochie voor de Vietnamese katholieken. Zij stamt uit 1631, toen de Kerk voor het eerst voet aan de grond kreeg in het land. Meteen na haar ontstaan groeide de parochie en werd met 1200 katholieken de grootste parochie in de regio. Een latere kerk van Tam Toa opende in 1887 en kwam tegemoet aan de geestelijke behoefte van de gelovigen. De kerk, die door velen met haar Portugese architectuur de mooiste van Vietnam werd genoemd, werd in 1968 door een Amerikaans bombardement verwoest. Alleen de kerkingang en de klokkentoren staan nog overeind. Toen de parochianen de kerk wilden herbouwen, werd hun dat verboden.

Bron: CNA / KN