Hindoes vallen kerstmarkt aan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Extremistische hindoes hebben in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh en kerstmarkt aangevallen en vernielingen aangericht.
madhya-200-x-144

Extremistische hindoes hebben in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh en kerstmarkt aangevallen en vernielingen aangericht.

Het incident heeft onder de christenen in de deelstaat tot paniek geleid, aldus een organisator van het evenement. De aanvallers schreeuwden leuzen en staken bijbelse voorstellingen in brand die tijdens de beurs in de stad Gwalior werden tentoon gesteld.

De politie heeft vier verdachten opgepakt.

Bescherming

Volgens coördinator Raju Francis organiseren de christenen in de streek al acht jaar zonder problemen de tweedaagse kerstbeurs op openbaar terrein vlakbij een markt."De eerste dag ging alles ging goed. De tweede dag werd niet alleen door de amokmakers verpest, maar het incident heeft ook paniek veroorzaakt in de christelijke gemeenschap in de deelstaat."Aartsbisschop Leo Cornelio van Bhopal noemt de aanval "een bron van grote zorg voor christenen, vooral nu wij ons voorbereiden om Kerstmis te vieren."De bisschop heeft een driekoppig onderzoeksteam naar Gwalior gestuurd om vast te leggen wat er precies gebeurd is. Hij wil het rapport aan de deelstaatregering voorleggen en om bescherming van de christenen en hun instellingen te vragen, vooral tijdens de Kerstnacht.Christenen vormen minder dan 1 procent van de bevolking van Madhya Pradesh. Sinds in december 2003 de nationalistische hindoepartij Bharatiya Janata (BJP) aan de macht kwam zijn christenen in Madhya Pradesh vaker met gewelddadige incidenten geconfronteerd.Aartsbisschop Cornelio zei tegenover persbureau dat het de plicht is van de overheid om haar burgers te beschermen tegen geweld. Volgens hem zijn de antichristelijke "zeer gemotiveerd" omdat de deelstaatregering zelden tegen hen optreedt.

Bron: UCAN