Hindoes en christenen Orissa protesteren samen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Indiase katholieke Kerk heeft de zijde gekozen van de arbeiders van Orissa
indianchristians-200-x-140

De Indiase katholieke Kerk heeft de zijde gekozen van de arbeiders van Orissa

De bevolking van Orissa is in een strijd verwikkeld met de Koreaanse staalgigant Posco, die de overleving van de locale etnische groep bedreigt. Het miljardenproject dat Posco gelanceerd heeft in Oost-India voorziet in feite de verdrijving van duizenden mensen.

De bisschop van Rourkela, mgr. John Barwa, zegt: "Wij verzetten ons tegen alles wat in strijd is met de belangen van de plaatselijke gemeenschap. De Kerk kan niet toestaan dat de mensen gedwongen worden hun land te verlaten." In werkelijkheid is de plaatselijke bevolking in strijd met de overheid in Orissa. Die is kennelijk bereid 1600 hectare landbouwgrond te verkopen. Dat is dan bestemd voor een jachthaven, een staalmijn en een staalfabriek. De lokale afdeling van industriegigant ligt al sinds 2005 in de clinch met Orissa. In dat jaar tekende het een reeks contracten met de plaatselijke overheid die bedoeld waren voor exploitatie van het land. Een toenemend aantal protesten dreigt het hele project te dwarsbomen waarmee 12 miljard dollar aan investering gemoeid was en 12 miljoen ton staal jaarlijks moest opbrengen. De tegenstanders protesteren door wacht te houden bij de ingang van dorpen en binengaan van buitenlanders te blokkeren. De christen Mansid Ekka, die het protest leidt, zei dat de opstand bedoeld is om "het water, land en woud te beschermen. Dit project is een samenzwering van de staat om de tribale bevolking en de kastelozen te treffen in de naam van ontwikkeling."

Volgens pater Nicholas Barla, eveneens tribale leider, zal het Posco project leiden tot de verdrijving van 42.493 mensen in het district Sundargarh alleen al. Daaronder vallen 32.000 stamleden, kastelozen en arme christenen. Verder wijzen de tegenstanders op de schade aan de locale ecology. Op het land dat de staat wil verkopen staat 2700 aar bos, dat de Koreaanse firma wil omkappen.

John Dayal, president van de Indian Christian Council, zei over het protest: "De Kerk moet alle groepen steunen die zich verzetten tegen het kappen van het bos, het marginaliseren van de stamleden en het schenden van de menselijke waardigheid. Bij deze opstelling hebben zich onverwacht ook de hindoes aangesloten, die eerder herhaaldelijk de christelijke minderheid van Orissa heeft aangevallen.

In een email aan Common Concern, de organisatie die het protest coördineert, schrijft een man die zich Manas noemt: "Bedankt vrienden, bedankt de Kerk, pater Barla en John Dayal. Deze praktiserende hindoe wenste dat er ook in mijn religie leiders waren die hetzelfde zouden doen." (AsiaNews)