Hindoeleider veroordeeld wegens moord op christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een prominente nationalistische hindoe-politicus is veroordeeld wegens moord op christenen. Het geval was onderdeel van het hoog oplaaiende geweld tegen christenen in de Oost-Indische deelstaat Orissa. Manoj Pradhan, lid van het parlement van...
indian_court

Een prominente nationalistische hindoe-politicus is veroordeeld wegens moord op christenen.

Het geval was onderdeel van het hoog oplaaiende geweld tegen christenen in de Oost-Indische deelstaat Orissa. Manoj Pradhan, lid van het parlement van Orissa voor de aan de macht zijnde partij BJP, kreeg zeven jaar celstaf voor de moord. Het oordeel was een juridische doorbraak; Pradhan was eerder in zes andere beschuldigingen van moord vrijgesproken.

In deze eerdere rechtzaken weigerden getuigen belastende verklaringen af te leggen tegen Pradhan, waarschijnlijk wegens bedreigingen van andere hindoe militanten. Maar een 6 jarig meisje verklaarde dat ze had gezien dat Pradhan haar ouders vermoordde. Dat gaf voor de rechters de doorslag.

Meer dan 90 christenen werden vorig jaar vermoord gedurende een aantal overvallen en wekenlang geweld door hindoe bendes in het district Kandhamal. Bij het bloedbad werden meer dan 5000 woningen en 300 kerken verwoest of flink beschadigd en raakten 54.000 christenen dakloos. De christenen hebben de autoriteiten in Orissa, dat bestuurd wordt door de hindoe nationalistische BJP, verweten dat ze de christelijke minderheid tijdens de golf van geweld niet hebben verdedigd en dat ze nalatig geweest zijn in het vervolgen van degene die verantwoordelijk waren. (Bron:CWN)