"Hindoe-nationalisten willen Christendom uitbannen"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Hindoe-nationalisten in de Indiase deelstaat Orissa bedreigen kiezers met geweld en streven naar totale uitbanning van het Christendom.
india-200-x-160

Hindoe-nationalisten in de Indiase deelstaat Orissa bedreigen kiezers met geweld en streven naar totale uitbanning van het Christendom.

Dat beweert aartsbisschop Raphael Cheenath op grond van rapportages van verschillenden van zijn priesters. Die hebben gemeld dat leiders van de nationalistische BJP kiezers bedreigen met de dood. Christenen in het district Kandhamal zouden bedreigd zijn met verdrijving indien zij niet op kandidaten van BJP zouden stemmen. Tegenover Kerk in Nood verklaarde de aartsbisschop van Bhubaneswar dat de BJP vastbesloten is het Christendom volledig uit Kandhamal te verdrijven, waar de meeste christelijke kerkgangers wonen. De partij zou zichzelf verzekerd weten van een flinke verkiezingsoverwinning.Bijna 30.000 mensen zijn het district tijdens de antichristelijke pogroms van Kerst 2007 en het vorig najaar ontvlucht. Daarbij werden bijna 300 dorpen aangevallen, rond 270 kerken en kapellen ontwijd en in brand gestoken en meer dan 6.000 huizen verwoest. Daarbij zouden meer da tachtig christenen het leven hebben gelaten, onder wie minstens een priester.Hoewel de meeste mensen die nog steeds in vluchtelingenkampen verblijven kunnen stemmen, zijn er duizenden vluchtelingen die dat niet kunnen omdat zij zich nooit hebben kunnen laten registreren. Volgens aartsbisschop Cheenath "hebben BJP-vertegenwoordigers gedreigd christenen aan te vallen en te verdrijven. De dreigementen waren serieus en er is grote angst onder de bevolking."De problemen zijn vergroot doordat de autoriteiten in Orissa niets tatsbaars hebben ondernomen om dit alles tegen te gaan. De geheime agenda van de BJP-politici is de christenen uit Kandhamal te verdrijven.""Het is duidelijk dat zij dit al voor de verkiezingen hadden willen doen en als zij winnen bestaat er geen twijfel over dat zij op die weg voort zullen gaan."Mgr. Cheenath’s boude uitspraken komen na een verontrustende rapportage van een van zijn priesters die op de eerste verkiezingsdag een ronde langs christelijke dorpen maakte. Net als tijdens de pogroms van afgelopen najaar waren ook nu bomen omgehakt en over de wegen gelegd om doorgang naar de stembureaus te bemoeilijken. Hij beschreef ook dat mensen te bang zijn om hun stem uit te brengen. "Er was nauwelijks enige activiteit. Mijn collega’s en ik waren bang", aldus de priester, die om veiligheidsredenen anoniem moet blijven."Ik kwam bij het stembureau in mijn dorp, maar na twee uur was er letterlijk niemand meer. Wij waren de eersten die onze stem uitbrachten."De priester vertelde bovendien dat vier hindoes een meisje verkracht hebben omdat een oom van haar had geweigerd zijn geloof op te geven. "De daders wonen nog gewoon in het dorp." Een van de BJP-kandidaten voor Kandhamal, Ashok Sahu, is kort voor de verkiezingen gearresteerd omdat hij een antichristelijke toespraak had gehouden, maar is later weer vrijgelaten. Hij zou nauwe banden hebben gehad met de vorig jaar augustus vermoorde swami Laxmanananda Saraswati. Diens dood veroorzaakte een golf van antichristelijk geweld.

Bron: ACN