Hillary Clinton: ‘doden Christenen door IS is genocide’

woensdag, 06 januari 2016
Nieuws
De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton vindt dat het doden van Christenen in Syrië en Irak door IS bestempeld moet worden als genocide.
Hillary_Clinton_April_2015

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken neemt daarmee afstand van de lijn van de regering Obama.

Genocide

Bij een bijeenkomst in New Hamsphire werd Clinton gevraagd of ze de vervolging van Christenen “bij de juiste naam wilde noemen, genocide”. “Dat doe ik”, zei de presidentskandidate, “want we hebben nu genoeg bewijs.” Clinton bevestigde dat ze de moord op Christenen en andere religieuze minderheden eerder geen genocide had willen noemen, omdat de term “brede implicaties” heeft. Islamitische staat “richtte zich bewust op niet alleen het vernietigen van de levens, maar op het wegvagen van het bestaan van Christenen en andere religieuze minderheden in het gebied in het Midden-Oosten dat gecontroleerd wordt door IS”, voegde Clinton eraan toe.

Iraakse en Syrische Christenen

De uitspraak van Hillary Clinton komt op een moment dat christelijke groeperingen en zowel democratische als republikeinse politici de druk verder opvoeren op de Amerikaanse regering om te verklaren dat IS genocide begaat op de Iraakse en Syrische christenen. Vorige week ondertekenden meer dan twintig leden, zowel Democraten als Republikeinen, van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een brief waarin ze hun zorgen uitten dat het uitmoorden van Christenen en andere religieuze minderheden niet als genocide wordt benoemd. “We zullen blijven aandringen dat elke waarneming van genocide de werkelijke ervaring van alle minderheden weergeeft die weggevaagd worden en van wie families afgeslacht worden vanwege hun geloof”, zo stond in de brief. In zijn kerstboodschap beaamde Obama dat “in sommige delen van het Midden-Oosten, waar kerkklokken eeuwenlang hebben geluid met Kerstmis, het dit jaar stil zal zijn”. “Deze stilte is de tragische getuigenis van de brute wreedheden van IS tegen deze gemeenschappen.”

(KN/Politico)