"Het sociale systeem van Irak is het probleem"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De problemen van de christenen in Irak worden niet veroorzaakt door de staat, maar door een sociaal systeem gebaseerd op een visie op de koran, aldus aartsbisschop Al-Jamil.
jules

De problemen van de christenen in Irak worden niet veroorzaakt door de staat, maar door een sociaal systeem gebaseerd op een visie op de koran, aldus aartsbisschop Al-Jamil.

Niet de staat, maar het hele sociale systeem in Irak veroorzaakt de problemen van de christenen in het land. Er is sprake van een "religieuze vervolging" die wordt veroorzaakt door een sociaal systeem gebaseerd op een visie op de koran, volgens welke de islam en haar volgers moeten domineren, en aanhangers van andere religies zien als burgers met minder rechten.

Dit zei aartsbisschop Jules Mikhael Al-Jamil van het Syrisch-katholieke patriarchaat in Rome tijdens een ontmoeting met journalisten in het Italiaanse parlement. In het sociale systeem van Irak hebben de christenen geen steun om zichzelf te verdedigen en worden zij gemakkelijke slachtoffers van gewone criminelen of terroristische groepen, aldus mgr. Al-Jamil.

Volgens de aartsbisschop, een expert op het gebied van Arabische cultuur en literatuur, is de islam volgens de koran een religie die boven alle andere staat. In het verleden "en sommigen hebben dit standpunt nog steeds ""waren christenen onder een islamitisch regime of een islamitische doctrine leefden, vrij om in de islam te geloven, hun land te verlaten of belasting te betalen om in vrede te leven", zei mgr. Al-Jamil.

Toch waren christenen een behoorlijk invloedrijke minderheid, merkte de prelaat op. Ze deden een beslissende bijdrage aan Iraks cultuur, bijvoorbeeld door de eerste universiteit van Bagdad op te zetten en te ontwikkelen. Dit soort bijdragen liet de christenen "respect genieten". "Maar dat betkent niet dat zij dezelfde rechten genoten" volgens sommige interpretaties van de koran, aldus Al-Jamil. "Een christen kan niet over een moslim regeren" in een islamitisch regime. "Een legergeneraal kan geen christen zijn.

Vandaag de dag zijn christenen hun politiek gewicht en hun sociale invloed kwijt, en hebben velen het land verlaten, aldus de aartsbisschop. Hij is geen voorstander van het voorstel de rechten van christenen te beschermen door een christelijke enclave rond Nineve op te zetten, waar een christelijke meerderheid is. Christenen zijn volgens hem deel van het sociale weefsel van het hele land. (Zenit)