fbpx

Herders vallen kleinseminarie aan, priesters gewond

vrijdag, 01 juni 2018
Nieuws
In het noorden van Nigeria is een Katholiek kleinseminarie aangevallen door Fulani-herders, waarbij meerdere mensen gewond zijn geraakt, onder wie twee priesters.
20180529-Fulani-herders-@-stock-image

De aanval in Jalingo vond plaats in de vroege ochtendurenmaandag en is de laatste in een reeks van gewelddadige incidenten, waarbij voornamelijk Islamitische herders het op christelijke boeren in het gebied rond de Midden-Belt gemunt hebben.

Pater Emmanuel Atsue, rector van het Sacred Heart kleinseminarie in Jalingo stuurde Kerk in Nood maandag, met toestemming van bisschop Charles Hammawa van het bisdom Jalingo, informatie over de aanval. Volgens de rector vond de aanval op maandagochtend rond 00:30 uur plaats. "Ze schoten en verwondden een van de priesters, pater Cornelius Pobah, in het been en sloegen pater Stephen Bakari in elkaar," vertelde hij. "Twee seminaristen die hen de weg moesten wijzen naar het huis van de paters, werden verwond door stokslagen van de herders. Ook schoten ze sporadisch op de woning van de paters, waarbij ze diverse ruiten braken (kogels werden door de politie verzameld), [en schoten] de voorruit van een van de voertuigen van een priester kapot." Volgens de Nigeriaanse priester werd de rust hersteld "dankzij de snelle reactie van de Nigeriaanse politie, het leger en lokale burgerwachten."

Grazen op terrein seminarie
De lokale politiecommissaris vertelde de Nigeriaanse nieuwssite Premium Times dat de Fulani zich op Pobah hadden gericht, omdat de rector hen bij een eerdere poging om met vee op het terrein van het seminarie te grazen had uitgedaagd. Dat werd bevestigd door rector Atsue. Hij omschreef de Fulani-schutters als ‘geavanceerd’ [uitgerust] en zei dat inwoners van het kleinseminarie hun gesprekken hadden gehoord. "Uit hun gesprekken konden we begrijpen dat hun klacht tegen ons is dat de veiligheidsmensen van het seminarie tegenstand boden bij hun beslissing om te grazen binnen het seminarie, rond de klassen, op het voetbalveld, bij de wasruimte, enzovoort. Ze zeiden dat ze hun koeien zelfs binnen in de kerk zouden laten grazen, als ze daar gras zouden zien."

Reeks van dodelijke aanvallen
De aanval volgt op een dodelijk incident eind april, toen Fulani-herders 17 parochianen en twee priesters doodden en een kerk in de Nigeriaanse staat Benue afbrandden. De afgelopen maanden is er een toename te zien in gewelddadige confrontaties tussen gewapende herders en ongewapende boeren, waarbij de Fulani sinds begin dit jaar al meer dan 100 mensen hebben gedood. Na het incident op 24 april bracht kardinaal John Onaiyekan van Abuja een verklaring uit waarin president Muhammadu Buhari werd opgeroepen om zijn campagnebeloften na te komen over het beëindigen van de moorden en om alle burgers gelijk te behandelen. "Mijnheer president, wanneer zullen de moorden eindigen?”, vroeg de kardinaal hem. “De klok tikt, en de bom moet snel onschadelijk gemaakt worden.”