Herdenking ontvoering trappisten Tibhirine

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Frankrijk wordt komende zondag de jaarlijkse her- denking gehouden van de ontvoering van de zeven Franse trappisten van het Algerijnse Tibhirine. In de nacht van 27 maart 1996 werden de monniken door twintig gewapende mannen meegenomen.
20112503_Trappisten01

In Frankrijk wordt komende zondag de jaarlijkse herdenking gehouden van de ontvoering van de zeven Franse trappisten van het Algerijnse Tibhirine. In de nacht van 27 maart 1996 werden de monniken door twintig gewapende mannen meegenomen.

Onderhandelen

Twee maanden later verklaarde de islamitische groep GIA "de keel van de monniken door te hebben gesneden", omdat de Franse autoriteiten weigerden te onderhandelen. De GIA wilde de monniken ruilen voor islamitische terroristen die op dat moment in Franse gevangenissen vastzaten.

Media-aandacht

De ontvoering kreeg afgelopen jaar media-aandacht door de film ‘Des hommes et des dieux’. De film laat het leven zien de Franse monniken in een islamitische omgeving en hun worsteling met de vraag of zij in het land moeten blijven.

Meditatie

Voor de 15e herdenking van de ontvoering heeft het Aartsbisdom Lyon twee activiteiten georganiseerd. Eén van deze activiteiten is een islamitische-christelijke meditatie geleid door de aartsbisschop van Lyon, kardinaal Philippe Barbarin,de rector van de grote moskee van Lyon en de voorzitter van de regionale raad van de moslims. Vervolgens zal er een nacht van Eucharistische aanbidding zijn, die gewijd is aan alle vervolgde christenen.

(Bron: KN)