Herdenking mgr. Padovese

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Turkse katholieke Kerk zal aanstaande zondag met een Eucharistieviering mgr. Padovese herdenken, die precies een jaar gelden werd vermoord. De mis zal gevierd worden in de kathedraal van Iskenderun, waar...
20110607Turkije01

 

De Turkse katholieke Kerk zal aanstaande zondag met een Eucharistieviering mgr. Padovese herdenken, die precies een jaar gelden werd vermoord. De mis zal gevierd worden in de kathedraal van Iskenderun, waar mgr. Padovese bisschop was. Aanwezig zullen vertegenwoordigers zijn van de verschillende christelijke denominaties en lokale autoriteiten. Hoofdcelebrant zal mgr. Ruggero Franceschini zijn, aartsbisschop van Izmir en apostolisch vicaris van Iskenderun. Ook zal de apostolische nuntius, mgr. Antonio Lucibello, de mis bijwonen, evenals een aantal Vaticaanse functionarissen.

Lokale katholieken zullen verder weinig aandacht schenken aan deze "verjaardag", bevreesd als ze zijn dat de herinnering aan de moord controversen zal oproepen nu over enkele dagen parlementsverkiezingen plaastvinden. Die zullen op zondag 12 juni gehouden worden. Leden van de plaatselijke katholieke gemeenschap laten weten dat er een duidelijke toename is van nationalisme en fundamentalisme, een tendens die gemakkelijk kan omslaan in geweld tegen christenen. Mgr Luigi Padovese, lid van de orde der Kapucijnen, werd een jaar geleden de keel doorgesneden. Zijn moordenaar, de 26-jarige Murat Altun, zei na zijn arrestatie dat hij de prelaat had aangevallen omdat hij onvriendelijk was tegen de islam en een morbide homoseksueel. Altun was jarenlang de chauffeur geweest van de bisschop. Na een urenlange ondervraging verklaarde de politie dat de moordenaar geestelijk niet gezond was. Deze verklaring stuitte echter op veel ongeloof. Zijn opvolger Mgr. Franceschini heeft herhaaldelijk gevraagd om nader onderzoek om de waarheid te achterhalen en op te houden met vage verklaringen. Vermoed wordt dat ultranationalisten en religieuze fanatici op de achtergrond verantwoordelijk zijn voor de moord.

Geen incident

De dood van mgr. Padovese is geen geïsoleerd incident. Andere in Turkije vermoorde christenen zijn de priester Andrea Santoro, die in 2006 in Trabzon door een jonge jongen in zijn kerk werd neergeschoten. Drie protestanten werden een jaar later onthoofd in Malatya en de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink werd in 2007 in Istanboel vermoord wegens zijn publicaties over de Armeense genocide rond 1915. Andere christenen zijn gewond geraakt bij moordaanslagen. Het meest recent gebeurde dat in Adana (Anatolië) waar een groep jongeren op Witte Donderdag een kerk binnenging om de priester te vermoorden. Ze werden echter tegengehouden door een groep jonge katholieken die de aspirant-moordenaars in een lokaal opsloten en de politie belde. De priester verblijft momenteel in India in afwachting van het afnemen van de religieuze spanningen in Turkije. (Bron: AsiaNews)