In de straten van de Ecuadoraanse stad Portoviejo hangt de geur van ontbinding en branden. Mensen vragen wanhopig om water, voedsel en dekens. Niemand slaapt in hun huizen, zelfs degenen waarvan de huizen nog steeds staan. "We zijn bang dat het weer gebeurt", zegt een betraande pater Walter Coronel, een Fidei Donum missionaris van het Aartsbisdom van Portoviejo in gesprek met Kerk in Nood (ACN). Hij vraagt dringend om gebed en hulp.
Modderstroom
Het is 11 uur in San Gregorio de Portoviejo en 33 graden. Het is winter in de hoofdstad van de provincie Manabi, waar enkele dagen voor de aardbeving een intense modderstroom, die meer dan 12 uur aan een stuk aanhield, ervoor zorgde dat honderden mensen geëvacueerd werden uit hun huizen. Voor de aardbeving reisde pater Walter dus al dagenlang. De zendeling is een inwoner van deze stad, maar op dit moment verricht hij werkzaamheden in het Ecuadoriaanse Amazonegebied.
Plafond naar beneden
"Het was twee minuten voor het begin van de Heilige Mis van zeven uur op zaterdag, toen pastoor Roberto Carlos Garviami me introduceerde aan de meer dan 100 gelovigen die naar de kerk van San José de Picoaza waren gekomen, toen de grond erg sterk begon te bewegen. Pater Roberto Carlos stopte met praten toen op een paar centimeter van mijn voeten een groot stuk van het plafond naar beneden kwam." Angst, bloed en geschreeuw namen in een paar seconden beslag van de parochie. "Ik omhelsde twee mensen waarvan ik niet wist wie ze waren, we baden God dat dit snel voorbij zou gaan."
Epicentrum
Volgens onofficiële bronnen, zijn in de kerk van San José de Picoaza geen doden gevallen, maar waren er wel veel mensen die het leven hebben verloren in de verschillende gebouwen van het aartsbisdom en de kathedraal van Portoviejo. De aardbeving, waarvan het epicentrum op 150 kilometer van Portoviejo lag, had een intensiteit van 7,9 punten en liet gebouwen omvallen alsof ze vellen papier waren.
Instortingsgevaar kerken
Er zijn niet veel plaatsen waar je de Heilige Mis kunt vieren, verklaart een Ecuadoraanse priester. “Van de weinige parochies die niet volledig zijn verwoest, zitten de muren vol barsten. Ze kampen met instortingsgevaar. Elke keer als er een nieuw slachtoffer gevonden wordt, hebben we de uitvaart op straat, om de hoek van de verwoeste huizen."
Het is nog steeds moeilijk om het aantal dodelijke slachtoffers te tellen, want er zijn rurale gebieden in de heuvels die volledig zijn begraven door rotsen en bomen, waartoe niemand toegang heeft. "We weten niets over de mensen in het veld en hebben niemand om ernaartoe te sturen. “Naarmate het langer duurt, wordt de kans op het vinden van levende mensen onder het puin kleiner. Mensen beginnen nu te beseffen wat er is gebeurd in hun huizen. Ook verslechtert de situatie snel,” bevestigt pater Walter. "De lichamen beginnen te rotten, er is geen water en de elektriciteit wordt voortdurend afgesneden. Ons land is niet voorbereid ", zegt hij wanhopig.
Solidariteit
Pater Walter doet een dringend beroep op de internationale gemeenschap om te bidden en te helpen in deze wanhopige situatie. Kerk in Nood, dat al een aantal projecten in het land steunt, onderzoekt hoe te helpen met noodhulp en wederopbouw.
Wilt u de mensen in Ecuador helpen in deze moeilijke tijden? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van “Aardbeving Ecuador”.
Door M.Z. de la Morena, Kerk in Nood