Help Christenen in Irak: "Nu of nooit"

Project
We hebben nog één kans om de eeuwenlange geschiedenis van de Christenen in Irak een vervolg te geven.
Urgent-Request-cover-website

We hebben nog één kans om de eeuwenlange geschiedenis van de Christenen in Irak een vervolg te geven. Daarom doe ik een dringend beroep op u: laten we mensen als Habib Youssif Mansour helpen hun huizen te herstellen, anders wonen er over vijf jaar geen Christenen meer op de Vlakte van Nineveh. Het is nu of nooit!

In augustus 2014 sloegen 130.000 Christenen uit de vlakte op de vlucht voor Islamitische Staat (IS). Habib herinnert zich de treurige vlucht uit het eigen dorp. “We keken de pijn recht in het gezicht. We vluchtten na middernacht met achterlating van onze huizen en al onze bezittingen. Ik had een huis met verdieping hier in Karemlash. Het werd tot de grond verwoest.”

Maar liefst 12.000 huizen werden verwoest of beschadigd, waardoor het idee van terugkeren voor velen een brug te ver was. Habib: “Alleen al in Karemlash moeten 754 huizen worden herbouwd. Hiervan werden er 89 volledig verwoest, 241 platgebrand en 424 beschadigd. De watertoevoer is sinds gisteren hersteld, een klein maar belangrijk teken van hoop.”

Onder leiding van Kerk in Nood werken de Syrisch-Orthodoxe, Syrisch-Katholieke en Chaldeeuwse Katholieke Kerken samen aan een ‘Marshallplan’ voor de vlakte van Nineveh. Habib is er blij mee: “We spreken allemaal dezelfde taal en daarom moeten we als broeders naar onze dorpen in de Nineveh vlakte terugkeren, als verbonden door één hart. We willen samen leven en werken alsof we één lichaam zijn.”

De wederopbouw is een enorme klus, maar 40 ingenieurs en ruim 2.000 vaklieden staan klaar om aan het werk te gaan. “Wij luisteren niet naar stemmen die ons ontmoedigen, maar blijven vastbesloten om terug te keren, ondanks alle moeilijkheden die ons wachten. Christus is onze toren van kracht die ons hoop geeft. We moeten volharden, want dit is onze grond en ons erfdeel. Ik ben ontzettend dankbaar dat we een organisatie als Kerk in Nood aan onze zijde hebben”, besluit de Syrisch-Katholieke aartsbisschop van Mosoel, Yohanna Petros Mouche.

Helpt en bidt u mee, zodat de Christenen van Irak terug naar huis kunnen? Doneer dan via deze website of maak uw gift over onder vermelding van ‘Wederopbouw Nineveh’.