"Helingsproces Sri Lanka begint met pausbezoek"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Sri Lankanen lopen dinsdagochtend massaal uit voor volkspaus Franciscus. Ook de media zijn vol lof over de paus die het eiland drie dagen bezoekt. Volgens Ceylon Today vormt de aankomst van paus Franciscus het begin van de heling van het door conflicten e
20150112_pope-francis-sri-lanka

Sri Lankanen lopen dinsdagochtend massaal uit voor volkspaus Franciscus. Ook de media zijn vol lof over de paus die het eiland drie dagen bezoekt. Volgens Ceylon Today vormt de aankomst van paus Franciscus het begin van de heling van het door conflicten en sociale problemen geteisterde land. "Het helingsproces voor Sri Lanka is begonnen", kopt de krant. Die verwees naar de nog altijd open wonden die de bloedige burgeroorlog (1983-2009) heeft aangericht. Met de onverwachte verkiezingsnederlaag van president Rajapaksa vorige week is een nieuwe president aangetreden die zich tot taak heeft gesteld de bevolkiningsgroepen te verzoenen.

De wonden zijn niet geheeld. Sinds het einde van de verwoestende burgeroorlog op Sri Lanka in mei 2009 zijn enkele jaren voorbij gegaan. Volgens schattingen stierven er meer dan 100.000 mensen, de meesten in de laatste oorlogsmaanden. In 2010 werd er een verzoeningscommissie in het leven geroepen, die de oorlogsmisdaden moet verwerken, die in het noorden en oosten van het eiland zijn begaan. Een serie voorstellen werd opgesteld.

Daarna is echter weinig gebeurd. Het is zeer twijfelachtig, of de regering onder President Mahinda Rajapaksa überhaupt een verwerking wenst. Na de zege op de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) in 2009 heeft een nieuw Singalees-Boedhistisch nationalisme in Sri Lanka terrein gewonnen. Bisschop Jozeph Rayappu van Manar in het noordwesten van Sri Lanka is dan ook uiterst sceptisch over de huidige situatie van het land. "Het komt met de boeddhistische mentaliteit overeen het verleden achter zich te laten en te willen vergeten. Zo is het natuurlijk moeilijk tot overeenkomsten te komen", benadrukt hij in gesprek met medewerkers van Kerk in Nood."

Omdat het conflict in 2009 met militaire macht is "opgelost", zal de rust tussen Singalezen en Tamils volgens de bisschop alleen herstellen met de wil tot verzoening. Nu al zijn er nieuwe spanningen. De bisschop hoopt op het bezoek van Paus Fransiscus, die van 12 tot 15 januari het eiland in de Indische oceaan bezoekt. De aankondiging van president Rajapaksa om de presidentsverkiezingen op 8 januari 2015 te vervroegen, heeft voor ergernis gezorgd. De Katholieke Kerk heeft daarom verzocht de verkiezingstermijn niet rond de tijd van het pausbezoek te houden.

Oriëntatie op de moeilijke weg van verzoening is naar de mening van Bisschop Rayappu de Pastorale brief Op weg naar verzoening en wederopbouw van ons land van de Katholieke Bisschoppenconferentie van 8 december 2013. Daarin eisen de bisschoppen van Sri Lanka een fundamentele verandering en een nieuw begin: "In deze betekenis moeten de voorstellen van de verzoeningscommissie tot stapsgewijze intergratie van de diverse gemeenschappen in het land, voornamelijk in het noorden en oosten, zeer serieus genomen worden." Naast een verplichting voor scholen en universiteiten om drie talen te spreken "Singalees, Tamil en Engels "sporen de bisschoppen onder meer aan tot nauwe samenwerking tussen etnische en religieuze groepen en tot opheldering over de donkere kanten van de burgeroorlog.

Rond 70 procent van de 21 miljoen Sri Lankanen zijn boeddhistisch, 12 procent hindoe, een kleine 10 procent moslim en rond de 8 procent christelijk. Daarvan is 6 procent katholiek. Etnisch gezien is het land minder verscheiden: 75 procent is Singalees, ongeveer 15 procent is Tamil en rond de 10 procent is Moors, in overwegende meerderheid Moslims, die Tamil spreken. Hoewel de Katholieke Kerk slechts een minderheid representeert, wordt hen een sleutelrol toegewezen. Want ze is de enige geloofsgemeenschap, wiens aanhangers tot verschillende etnische groepen behoren.

Het woord van de bisschoppen, die onvermoeid voor vrede en verzoening ijveren, wordt gehoord. In hun Pastorale Brief benadrukken ze, dat "de oneindige waardigheid van de mens in God gevestigd is" en dat elk mens betekenisvoller en waardevoller is dan de gehele schepping. Hij draagt deze waardigheid onafhankelijk van alle verschillen in zich."

Sinds lange tijd ondersteund Kerk in Nood het pastorale werk van de Katholieke Kerk in Sri Lanka, die direct of indirect voor alles het streven tot verzoening is. Zo ligt alleen de totale omvang van nog lopende projecten van het jaar 2012 tot 2014 nabij de 1,6 miljoen euro. Onder andere worden en werden bijscholingsmaatregelen alsook verscheidene bouwplannen bevorderd.