fbpx

"Helft bevolking gevlucht. Kathedraal aangevallen."

dinsdag, 25 juli 2017
Nieuws
"De helft van de bevolking van Bangassou is gevlucht en heeft zijn toevlucht gezocht in de naburige Democratische Republiek Congo. De gevechten hebben dagen geduurd", aldus Mgr. Aguirre, Bisschop in de Centraal Afrikaanse Republiek.
ACN-2017-bisschop-Aguirre

De stad is al maanden mikpunt van aanvallen, te wijten aan de zogenaamde Anti-Balaka, die zich op de Moslim-bevolking richt. "We hebben tweeduizend Moslims in het ommuurde gebied van de kathedraal verwelkomd, verdedigd door het Marokkaanse leger van MINUSCA, de VN-missie in Centraal-Afrika", aldus Mgr. Aguirre. "Maar de anti-Balaka houden huis in Bangassou, ze treffen Moslims op allerlei manieren, ze proberen hen te vermoorden en weerhouden hen ervan voedsel, water en hout voor het koken in te slaan. De gevechten gaan maar door en veroorzaken doden aan beide kanten."

"Vanmorgen (24 juli) hebben twee anti-balaka geprobeerd het vluchtelingenkamp binnen te dringen, maar ze werden door MINUSCA tegengehouden en één van hen werd gedood’, aldus Mgr. Aguirre. "Vorige week waren er botsingen en serieuze episodes van geweld, wat leidde tot de dood van een Marokkaanse Blauwhelm."

"Alles begon op vrijdag 21 juli, toen de anti-balaka een jonge zwangere Moslim ontvoerde", legt Mgr. Aguirre uit. "In reactie op de ontvoering namen ongeveer 15 extremistische Moslim-jongeren twee Caritas-medewerkers met hun families mee, ongeveer dertig mensen. De VN-vredesmacht reageerde door deze mensen te bevrijden, waarop de groep antwoordde door de kathedraal aan te vallen. Er was materiële schade, maar gelukkig lukte het hen niet brand te stichten."

"MINUSCA probeert de situatie te beheersen door patrouilles in de straten te sturen die waarschuwingsschoten lossen die paniek onder de bevolking veroorzaken. Sommige mensen zijn aan hartaanval gestorven, terwijl anderen gewond zijn", aldus de Bisschop. In een verklaring melden de VN-troepen dat ze proberen de groep jonge radicalen gevangen te nemen die de rest van de moslimgemeenschap in gevaar brengt.