Heldhaftige Vietnamese priester krijgt beroerte in cel

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De priester die wereldberoemd werd door deze foto in de rechtbank, is getroffen door een beroerte.
father-thadeus-nguyen-van-ly

De priester die wereldberoemd werd door deze foto in de rechtbank, is getroffen door een beroerte.

Father Thadeus Nguyen van Ly werd vorige week getroffen door een beroerte en is gedeeltelijk verlamd. Dat meldde de familie van de 63-jarige Vietnamese priester. Wereldberoemd werd de foto van father Thadeus in handboeien. Hierop is te zien hoe hij in de rechtszaal tot zwijgen wordt gebracht door een politieagent terwijl hij protesteert tegen de vervolgingen door het communistische regime. Father Thadeus werd in 2007 veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Voordien had hij reeds 14 jaar in de gevangenis doorgebracht "tussen 1977 en 2004 "vanwege zijn strijd voor religieuze vrijheid en mensenrechten in het communistische land.

De beroerte vond plaats op 15 november. Van Ly werd toegelaten tot het militair ziekenhuis in Hanoi voor medische behandeling. Een familielid van de priester vertelde dat de beroerte "de rechterhelft van zijn lichaam heeft verlamd". Hij is bij bewustzijn, in staat te spreken en er zijn tekenen van herstel, aldus zijn familie. Ook bevestigen zij dat pastoor Van Ly "goed wordt behandeld" en wordt gevolgd door het hoofd van de cardiologie afdeling. Verder wordt hij permanent bewaakt door vijf politieagenten. Het humeur van de priester is uitstekend en hij bedankt al degenen die betrokken zijn bij zijn verzorging.

Father Van Ly werd op 30 maart 2007 veroordeeld tot acht jaar cel en vijf jaar huisarrest. De rechter achtte hem schuldig aan het oprichten van een beweging voor de democratie met de naam Bloc 8406 in april 2006. Deze beweging telt inmiddels tweeduizend leden en steunt illegale partijen zoals de Progressieve Partij van Vietnam.

In juli 2009 zond een groep van 37 Amerikaanse senators "zowel Democraten als Republikeinen "een persoonlijke brief naar de Vietnamese president Nguyen Minh Triet. Daarin vroegen zij om de onvoorwaardelijke vrijlating van de Vietnamese priester.