"Heiligverklaring brengt hoop voor Christenen in Heilige Land"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"De heiligverklaringen van de Palestijnse Marie Alphonsine Ghattas en Mariam Baouardi biedt hoop voor de Christenen in het Heilige Land", vertelt William Shomali, hulpbisschop in Jerusalem. Hij ziet de twee Palestijnse vrouwen als middelaressen voor de We
Mgr_Shomali_Custom

"De heiligverklaringen van de Palestijnse Marie Alphonsine Ghattas en Mariam Baouardi biedt hoop voor de Christenen in het Heilige Land", vertelt William Shomali, hulpbisschop in Jerusalem. Hij ziet de twee Palestijnse vrouwen als middelaressen voor de Wereldkerk. "Dat zij heilig zijn verklaard, is heel begrijpelijk. Marie Alphonsine was erg nederig en Mariam leidde een leven van intens gebed en vroomheid. Wanneer wij het leven van deze heiligen bestuderen, worden we aangespoord hun voorbeeld te volgen. Voor Christenen hier vormen zij in ieder geval een bron van bemoediging. Het stelt ook het imago van ons volk bij, dat het ook heiligen kan voortbrengen en niet alleen terroristen."

Volgens bisschop Shomali namen meer dan 2000 pelgrims uit Israël, Palestina en Libanon deel aan de plechtigheid met paus Franciscus in Rome. Ook de Palestijnse President Abbas was aanwezig. Shomali: "De heiligverklaring is op de eerste plaats een religieus gebeuren. Toen onze president hoorde over een heiligverklaring van 2 Palestijnse vrouwen gaf hij de wens te kennen daarbij aanwezig te zijn. Hij is met paus Franciscus bevriend. Natuurlijk bracht dit ook een politieke dimensie met zich mee. De naam Palestina verschijnt zo in de media en sommige mensen droegen de Palestijnse vlag mee. Daar kunnen we geen bezwaar tegen maken. Maar we mogen deze gebeurtenis niet afzwakken tot een politieke. Het is op de eerste plaats een religieuze aangelegenheid."

Bisschop Shomali bindt het belangrijk dat beide heiligen uit het Midden-Oosten afkomstig zijn. "Veel heiligen komen uit Europa en Amerika; de laatste tijd zijn er niet veel afkomstig uit ons land, het land dat door Christenen van over de hele wereld als heilig wordt beschouwd. Met hun beider graven zijn er nu weer twee gedenkplaatsen bij in het heilig land." De hulpbisschop hecht veel waarde aan de betekenis van deze heiligverklaringen met betrekking tot de Universele Kerk. Een van de wonderen die leidde tot de heiligverklaring van de zalige Mariam deed zich voor in Syracuse, op Sicilië. Na het bidden van een noveen genas een kind op onverklaarbare wijze van een hartaandoening. Dit kind zal ook deelnemen aan de Heilige Mis. Het toont aan dat deze nieuwe heiligen als middelaressen kunnen worden beschouwd, niet alleen voor het Heilig Land, maar voor de Wereldkerk. De bisschop hoopt dat de heiligverklaringen een voorteken zijn voor een beter jaar voor het Heilig Land.