Harde kritiek van aartsbisschop op Nigeriaanse overheid

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De regering van Nigeria is er niet in geslaagd de veiligheidssituatie onder controle te krijgen, zo stelt de leider van de Katholieken in het land in een scherp gestelde beschuldiging...

De regering van Nigeria is er niet in geslaagd de veiligheidssituatie onder controle te krijgen, zo stelt de leider van de Katholieken in het land in een scherp gestelde beschuldigingtegen de regering na de laatste aanslag op zondagse kerkgangers. Bij de bomaanslag van zondag 23 augustus kwamen drie mensen om het leven en werden meer dan 40 mensen gewond. Aartsbisschop Ignatius Kaigama van Jos bekritiseerde het te kort schieten van het bewind van president Goodluck Jonathan zowel bij het onderzoek als bij het uitschakelen van de daders.

Boko Haram

In een interview met Kerk in Nood, liet Mgr. Kaigama weten dat aanslagen zoals tegen de Katholieke Sint Jans kathedraal in Bauchi, christelijke gelovigen niet afschrikken. Bij de tweede aanslag binnen een week op Christenen in Bauchi, kwamen een jonge man en vrouw evenals de pleger van de aanslag om het leven. Naar verluidt, liet de zelfmoordenaar zijn auto tegen een veiligheidshek buiten de kathedraal aanknallen. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, maar voor mgr. Kaigama droeg zij alle kenmerken van het optreden van de Islamitische groep Boko Haram die verantwoordelijk is voor de dood van tot nu toe meer dan 1400 mensen bij aanslagen op kerken, overheids- en politiegebouwen evenals op markten.

Teleurgesteld

In een verklaring naar aanleiding van de aanhoudende zelfmoordaanslagen op kerken in het hele land, zei mgr. Kaigama: "We zijn buitengewoon teleurgesteld over het optreden van de regering tegen het geweld. Noch de regering noch de veilighiedsdiensten schijnen in staat te zijn te achterhalen wie voor deze aanslagen verantwoordelijk zijn. Naar mijn gevoel zijn zij niet tot de kern van het probleem doorgedrongen. Zo lang de daders niet worden gevonden, zullen wij ons in cirkels blijven bewegen met geweld dat telkens opnieuw zal toeslaan. De regering heeft de veiligheidssituatie niet onder controle."

Initimidatie

Hij deed een beroep op de regering meer aan beveiliging te doen en voegde hieraan toe: "De regering zegt wel dat zij met het probleem bezig is en dat de politie actie onderneemt, maar ik zie geen enkele verbetering. De mensen kunnen niet vrij bijeenkomen. Zolang dat niet het geval is, zal het zeer moeilijk zijn vooruitgang te bespeuren." Maar volgens de aartsbisschop hebben de christelijke gelovigen geweigerd zich te laten intimideren door de extremisten, zonder er een geheim van te maken dat er woede, angst en vrees is. "De mensen zijn er sterker door geworden. Als er in de komende dagen een bijzondere bijeenkomst in de kathedraal zal zijn, kunt u er van verzekerd zijn dat de kathedraal vol zal zijn. Wat er ook gebeurt, de mensen zullen niet toegeven aan Boko Haram en andere extremisten. Zij hebben de moed en het vaste voornemen om naar de kerk terug te keren ondanks alle gevaren."

Indoctrinatie

Volgens de aartsbisschop zou het aantal slachtoffers veel hoger zijn geweest als ze geen veiligheidvoorzorgen hadden getroffen waaronder barricades bij de deuren van de kathedraal. Ook verlaten de mensen steeds in kleine groepjes de kerk na de eucharistieviering. "Anders zouden er meer slachtoffers te betreuren zijn geweest, maar de mensen zijn zich nu meer bewust van bedreiging van hun veiligheid. De eerste groep mensen die de kathedraal verliet, werd aangevallen. Gelukkig waren ze met weinigen." De aartsbisschop verbloemde zijn verdriet niet over wat hij omschreef als "de indoctrinatie" van de jeugdige plegers van zelfmoordaanslagen; "Het is moeilijk zich een Nigeriaan voor te stellen die daartoe bereid is. Vroeger zou dit hier nooit zijn gebeurd. Nigerianen zijn verknocht aan hun leven. Ook bij tegenspoed tonen zij een lachend gezicht."